Η ανασφάλεια πολλές φορές είναι τοξική και μπορεί να κάνει τη ζωή μας μίζερη. Αν δεν παρατηρήσουμε εγκαίρως τα σημάδια της χαμηλής αυτοεκτίμησης, χάνουμε σημαντικές ευκαιρίες και αντί να εξελισσόμαστε κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Το καλό είναι ότι υπάρχουν σημάδια που υποδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Επειδή η ψυχική και πνευματική υγεία είναι μείζονος σημασίας, μάθε ποιες συμπεριφορές φανερώνουν ανασφάλεια προτού να δημιουργηθούν προβλήματα στην καθημερινότητά σου.

1. Υπερβολική χαρά

Η θετική διάθεση είναι εξαιρετική. Όμως πολλές φορές οι άνθρωποι συνηθίζουν να κρύβουν πίσω από ένα πλατύ χαμόγελο τις ανασφάλειές τους. Αν χρησιμοποιείς τη χαρά ως αντιπερισπασμό, μάλλον πρέπει να προβληματιστείς. Όσοι έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση επιτρέπουν στον εαυτό τους να έχει μια άσκημη μέρα και να διαχειριστεί τα αρνητικά συναισθήματα.

2. Αναζητάς την τελειότητα πάντα

Η τελειομανία μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ένα άτομο που δε νιώθει με τίποτα ικανοποίηση, κολλάει σε μια κατάσταση για πολύ καιρό, προσπαθώντας να πετύχει ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

3. Η κριτική είναι… επώδυνη

Αν είσαι ανασφαλής και κάποιος κάνει σχόλια για τη δουλειά σου, μπορεί να νιώσεις ότι σχολιάζει την προσωπικότητά σου. Ως αποτέλεσμα είναι δύσκολο να διαχειριστείς την οποιαδήποτε κριτική. Την επόμενη φορά που θα σου συμβεί, προσπάθησε να το δεις από τη θετική πλευρά. Τι κέρδισες από τη συζήτηση; Τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα;

4. Μοιράζεσαι συνεχώς τα επιτεύγματά σου

Πλέον πολλοί άνθρωποι μοιράζονται σημαντικές στιγμές στα social media. Όταν όμως αυτό γίνεται σε μόνιμη βάση, το πιθανότερο είναι να χρειάζονται αποδοχή και επιβεβαίωση. Δεν αποτελεί πρόβλημα να γνωστοποιείς τα πράγματα που έχεις πετύχεις. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να εξαρτάται η δική σου αυτοεκτίμηση από την αντίδραση των άλλων.

5. Δεν μπορείς να πεις όχι

Το σύνδρομο του καλού παιδιού που λέει σε όλα ναι κρύβει μια προσωπικότητα που διψάει για αποδοχή. Είναι καλό να βοηθάς τους άλλους. Όμως πρέπει να σκέφτεσαι και τη δική σου ζωή χωρίς να καταπιέζεσαι με πράγματα που κατά βάθος δε σου αρέσουν. Το πιθανότερο είναι οι άλλοι να αρχίσουν να σε χρησιμοποιούν, αν δε θέσεις υγιή όρια.

6. Χρειάζεσαι έγκριση για όλα

Κάποιοι αδυνατούν να διαχειριστούν ακόμα και απλές καταστάσεις. Έτσι καταφεύγουν στους άλλους για καθοδήγηση, προκειμένου να λάβουν επιβεβαίωση για κάθε κίνηση. Για παράδειγμα, αν είσαι στο δοκιμαστήριο και στέλνεις φωτογραφίες για να ρωτήσεις τους γνωστούς σου αν σου πάνε τα ρούχα, μάλλον έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση.

7. Είσαι επιρρεπής στις αρνητικές σκέψεις

Μήπως υπεραναλύεις τα πάντα και ανησυχείς για πράγματα που φοβάσαι ότι θα συμβούν; Αυτό είναι “καμπανάκι”! Οι εμμονές αυτού του είδους είναι τοξικές και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

8. Κατηγορείς συνεχώς τους άλλους

Η κριτική σκέψη είναι βοηθητική. Βεβαιώσου όμως ότι δεν κατηγορείς τους άλλους συνεχώς για να αισθανθείς εσύ καλύτερα. Αν κατηγορείς άδικα κάποιον, αργά ή γρήγορα οι τύψεις θα μεγενθύνουν τις ανασφάλειές σου.