Εκτός από μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, μας αρέσει στις γιορτές των Χριστουγέννων να απολαμβάνουμε και τον μπακλαβά μας. Φέτος, θα φτιάξουμε έναν special μπακλαβά, πολύ εορταστικό, με τυρί κρέμα! Πολύ μοντέρνος, εντυπωσιακός και φυσικά γευστικός. 

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείτε για να τον φτιάξετε.

Τι θα χρειαστείτε για το χριστουγεννιάτικο μπακλαβά με κρέμα τυριού;

Για την βάση του μπακλαβά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας – ξεπαγώστε από το προηγούμενο βράδυ αφήνοντας το εκτός ψυγείου
  • 6 μεγάλα αυγά – κρόκος και ασπράδι διαχωρισμένα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. αμύγδαλα
  • 200 γρ. καρύδια
  • 50 γρ. φυστίκι αιγίνης
  • 1 κτσ κανέλα
  • 1 κτγ γαρύφαλλο
  • 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κτγ μαγειρική σόδα
  • 150 γρ. λιωμένο βούτυρο

Για το σιρόπι:

  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 800 γρ. νερό
  • 5 κτσ μέλι honey
  • 2 κτσ φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  • 1 στικ κανέλας

Για την κρέμα:

  • 330 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά 
  • 800 γρ. τυρί κρέμα
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κτσ μέλι
  • 1 κτγ φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού

Για τo γαρνίρισμα:

  • 2 κτσ αμύγδαλα
  • 2 κτσ καρύδια
  • 1 κτσ φυστίκι αιγίνης
  • 1 κτγ κανέλα

μπακλαβάς με κρέμα

Εκτέλεση Συνταγής

Για το σιρόπι:

  • Φτιάχνουμε το σιρόπι πρώτα από όλα, ώστε όταν έρθει η ώρα να το χύσουμε πάνω από το γλυκό μας να έχει κρυώσει και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ρίξτε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι και ζεστάνετε σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και μαγειρέψτε λίγο ακόμη για 8-10 λεπτά μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να έχει την σύσταση σιροπιού.
  • Αφαιρέστε από την φωτιά και αφήστε στην άκρη να κρυώσει μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Για τον μπακλαβά:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
  • Κόψτε το φύλλο στα 2 και μετά σε λωρίδες των 2 εκατοστών. Ανακατέψτε και απλώστε σε ένα ταψί.
  • Ψήστε το φύλλο για περίπου 45 λεπτά. Κάθε 10 λεπτά ανακατέψτε λίγο το φύλλο ώστε να γίνει χρυσαφένιο και να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Ρίξτε στο καλάθι του μίξερ τα ασπράδια και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα. Όταν γίνει αφράτο το μείγμα αρχίστε να ρίχνετε σταδιακά την μισή ζάχαρη. Συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να γίνει μαρέγκα.
  • Προσθέστε τους κρόκους του αυγού και χτυπήστε σε υψηλή ταχύτητα. Ρίξτε και την άλλη μισή ποσότητα της ζάχαρης.
  • Προσθέστε τους ξηρούς καρπούς αφού τους έχετε σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και τα μπαχαρικά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε μαζί το γιαούρτι και την μαγειρική σόδα. Ύστερα, προσθέστε το μείγμα των κρόκων.
  • Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, ρίξτε και την μαρέγκα και συνεχίστε το ανακάτεμα.
  • Ρίξτε το μείγμα, κουταλιά-κουταλιά πάνω στο ψημένο φύλλο και ανακατέψτε με το χέρι ώστε να αναμειχθούν καλά.
  • Τώρα, λιώστε το βούτυρο και ρίξτε το και αυτό συνεχίζοντας να ανακατεύετε.
  • Μεταφέρουμε τον μπακλαβά στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω από τον μπακλαβά και αφήνουμε να κάτσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
  • Αρχίζουμε να φτιάχνουμε την κρέμα.

Για την κρέμα:

  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα, την ζάχαρη άχνη, το μέλι και το λεμόνι μέχρι να αποκτήσουν ωραία κρεμώδη υφή.
  • Αναμιγνύουμε σταδιακά την χτυπημένη κρέμα γάλακτος με το μείγμα του τυριού.
  • Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τον μπακλαβά. Βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ώστε να κάτσει, ή ιδανικά όλο το βράδυ.

Για την γαρνιτούρα:

  • Αλέθουμε όλα τα υλικά της γαρνιτούρας στο μπλέντερ και μετά απλώνουμε πάνω από τον μπακλαβά.
  • Κόβουμε τον μπακλαβά σε 12 τετράγωνα κομμάτια.
  • Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!

Δείτε ακόμη:

Δίπλες: Συνταγή για το αγαπημένο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό