Αν είχες ποτέ την απορία πώς είναι να φτιάχνεις φρέσκα ζυμαρικά από το μηδέν, σήμερα ήρθε η στιγμή να το δοκιμάσεις. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται – και σίγουρα αξίζει τον κόπο, ειδικά όταν τα συνδυάσεις με ένα λαχταριστό, μυρωδάτο πέστο βασιλικού που θα σου μείνει αξέχαστο. Φόρεσε ποδιά, βάλε λίγη ιταλική μουσική να παίζει και ξεκινάμε!
Υλικά
Για τα ζυμαρικά
- 250γρ. ιταλικό αλεύρι τύπου “00”, και λίγο επιπλέον για πασπάλισμα
- 1 αυγό ελευθέρας βοσκής
- 3 κρόκοι αυγών ελευθέρας βοσκής
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Μια πρέζα αλάτι
Για το πέστο
- Ένα μεγάλο ματσάκι βασιλικό (περίπου 50 μικρά φύλλα)
- 10γρ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
- 40γρ. κουκουνάρι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 100ml ελαιόλαδο
- 80γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο (ή κάποιο σκληρό, χορτοφαγικό τυρί)
Εκτέλεση
Για τα ζυμαρικά
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή κατευθείαν στον πάγκο της κουζίνας, αν νιώθεις επαγγελματίας), ρίξε το αλεύρι και κάνε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Πρόσθεσε το αυγό, τους κρόκους, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και λίγο αλάτι. Με ένα πιρούνι στην αρχή και μετά με τα χέρια, ξεκίνα να ενσωματώνεις τα υλικά μέχρι να γίνει μια σχετικά ομοιόμορφη ζύμη. Αν δεις ότι στεγνώνει πολύ, πρόσθεσε ελάχιστο νερό.
Ζύμωσε τη ζύμη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, χωρίς να κολλάει. Κάλυψέ τη με ένα πανί και άφησέ τη να ξεκουραστεί για 15–30 λεπτά.
Χώρισε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Αν έχεις μηχανή για ζυμαρικά, πέρασέ τη από τους κυλίνδρους ξεκινώντας από τη χοντρή ρύθμιση και καταλήγοντας στη λεπτότερη, μέχρι να αποκτήσεις φύλλα με πάχος περίπου 1mm ή και λεπτότερα. Κόψε τα φύλλα σε τετράγωνα 15×15 εκ. και πασπάλισέ τα με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Για το πέστο
Βάλε τα φύλλα του βασιλικού σε μεγάλο γουδί μαζί με το αλάτι, το κουκουνάρι και το σκόρδο. Με τον γουδοχέρη, άρχισε να τα συνθλίβεις μέχρι να δημιουργηθεί ένας αρωματικός πολτός. Πρόσθεσε σταδιακά το ελαιόλαδο και συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια λεία πάστα. Τέλος, πρόσθεσε την παρμεζάνα και ανακάτεψε καλά.
Για το μαγείρεμα και το σερβίρισμα
Βράσε άφθονο νερό με λίγο αλάτι και την υπόλοιπη ποσότητα ελαιόλαδου. Ρίξε μέσα, ένα-ένα, τα φύλλα ζυμαρικών και βράσε τα για περίπου 3 λεπτά – θέλουμε να είναι al dente.
Παράλληλα, ζέστανε σε ένα μεγάλο τηγάνι 3-4 κουταλιές από το πέστο μαζί με 3-4 κουταλιές από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.
Με μια τρυπητή κουτάλα, βγάλε τα ζυμαρικά από το νερό και ρίξ’ τα στο τηγάνι με το πέστο. Πρόσθεσε και το υπόλοιπο πέστο, ανακάτεψε καλά και σέρβιρε αμέσως με μερικά φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού για ντεκόρ.
Και κάπως έτσι, έφτιαξες ένα πιάτο που θα μπορούσε να σερβίρεται σε μια trattoria στη Ρώμη. Ποιος είπε ότι η μαγεία δεν φτιάχνεται με αλεύρι, αυγά και λίγη υπομονή;
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply