Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών μια εξαιρετική προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής, η ταλαντούχα τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα, Γιώτα Γιάννα. Αυτή η θρυλική καλλιτέχνις, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην ελληνική μουσική, γεννήθηκε το 1928 στους Αμπελόκηπους της Αθήνας και εκεί έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Ο πατέρας της Γιώτας Γιάννα, ο οποίος ήταν αυτοκινητιστής, καταγόταν από τα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Η μητέρα της ήταν Μικρασιάτισσα, αλλά απεβίωσε σε νεαρή ηλικία, και έτσι ο πατέρας της ανέλαβε την ανατροφή της Γιώτας Γιάννα.

Η ζωή της σημαδεύτηκε και με μια οικογενειακή τραγωδία, καθώς ο αδελφός της, Δημήτρης, έχασε τη ζωή του το 1974 κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η είδηση του θανάτου της Γιώτας Γιάννα έγινε γνωστή μέσω μιας ανάρτησης στο Facebook από την τραγουδίστρια Πέννυ Ξενάκη.

Από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε τη μουσική και το τραγούδι, διαμορφώνοντας μια ξεχωριστή πορεία στον χώρο της ελληνικής μουσικής. Ανέπτυξε τις ικανότητές της στη φυσαρμόνικα, η οποία έγινε το χαρακτηριστικό της σήμα κατατεθέν.

Ξεκίνησε την πορεία της συνοδεύοντας με τη φυσαρμόνικα τη Σοφία Βέμπο στην παράσταση “Ο άνθρωπός μου” στο θέατρο Κυβέλη. Κατέγραψε πολλά τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστή μέσα από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής Οδού, κερδίζοντας την αγάπη του αθηναϊκού κοινού.

Η Γιώτα Γιάννα είχε μια εντυπωσιακή πορεία στην ελληνική μουσική σκηνή. Ερμήνευσε κομμάτια που έγιναν γνωστά από άλλους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές, όπως η Μαρινέλλα, ο Πουλόπουλος, ο Νταλάρας, η Δούκισσα, ο Βοσκόπουλος. Συνεργάστηκε με αξιόλογους καλλιτέχνες όπως η Σοφία Βέμπο, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, η Ρίτα Σακελλαρίου, η Άννα Βίσση, η Καίτη Γκρέυ, η Γιώτα Λύδια, η Μπέμπα Μπλανς και πολλοί άλλοι.

Η παρουσία της στα μαγαζιά της Αθήνας ήταν αξέχαστη, καθώς ερμήνευε τραγούδια με μια φωνή που έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη των ακροατών. Η έντονη ροκ προσωπικότητά της και η μοναδική της έκφραση την ανάδειξαν ως την “Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν”. Ήταν γνωστή και ως η “Πασιονάρια της Λαϊκής Πίστας”, όπως την αποκάλεσε με ένα παρατσούκλι ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς αναγνώρισε τη σπουδαιότητά της και την θεωρούσε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Την ανέδειξε στο βιβλίο του “Το μονόπρακτο της Σεβάς Χανούμ” ως μία από τις επτά ηρωίδες, αφιερώνοντάς της ένα ολόκληρο κεφάλαιο με τον τίτλο “Το βελούδινο υπόγειο της Γιώτας Γιάννα”.

Η Γιώτα Γιάννα αφήνει πίσω της μια μεγάλη κληρονομιά που θα μνημονεύεται για πάντα στην ελληνική μουσική. Η φυσαρμόνικα, που αποτέλεσε το αναγνωρίσιμο σήμα κατατεθέν της, θα συνεχίσει να χαρίζει τη μοναδική της μελωδία στις καρδιές των ακροατών.