Αγαπάτε τις γλυκές και φρουτένιες γεύσεις; Τότε η πάστα φλώρα κεράσι είναι το γλυκό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε! Αυτή η κλασική, αγαπημένη τάρτα, με την τραγανή της βάση και την πλούσια, ζουμερή γέμιση κερασιού, είναι ιδανική για κάθε περίσταση. Είτε ψάχνετε για ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο, είτε για ένα απογευματινό κέρασμα, η συνταγή για πάστα φλώρα κεράσι που ακολουθεί θα σας χαρίσει ένα αξέχαστο γευστικό ταξίδι. Η πάστα φλώρα ξεχωρίζει για την απλότητα και την πλούσια γεύση της. Η εκδοχή με το κεράσι προσθέτει μια μοναδική, ελαφρώς ξινούτσικη νότα που ισορροπεί τέλεια με τη γλύκα της ζύμης. Είναι ένα γλυκό που μπορείτε να απολαύσετε όλες τις εποχές, χρησιμοποιώντας φρέσκα ή κατεψυγμένα κεράσια. Επιπλέον, είναι σχετικά εύκολη στην
Ετοιμαστείτε να δημιουργήσετε την πιο νόστιμη πάστα φλώρα κεράσι που έχετε δοκιμάσει ποτέ!
Υλικά:
Για τη Ζύμη (Βάση):
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. βούτυρο (παγωμένο, κομμένο σε κύβους)
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 μεγάλο αυγό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι (προαιρετικά, για άρωμα)
- Μια πρέζα αλάτι
Για τη Γέμιση Κεράσι:
- 500 γρ. κεράσια (φρέσκα ή κατεψυγμένα, χωρίς κουκούτσι)
- 100 γρ. ζάχαρη (προσαρμόστε ανάλογα με τη γλύκα των κερασιών)
- 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού (για ισορροπία)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Οδηγίες:
- Ετοιμασία της Ζύμης:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι.
- Προσθέστε το παγωμένο βούτυρο και τρίψτε το με τα δάχτυλά σας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) για πιο γρήγορα.
- Προσθέστε το αυγό και το ξύσμα λεμονιού (αν χρησιμοποιείτε) και ζυμώστε ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Μην το παραζυμώσετε.
- Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη: το ένα λίγο μεγαλύτερο (για τη βάση) και το άλλο μικρότερο (για τη σχάρα). Τυλίξτε τα σε μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Προετοιμασία της Γέμισης Κερασιού:
- Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τα κεράσια, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα κεράσια να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους (περίπου 5-7 λεπτά).
- Σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε το κορν φλάουρ στο νερό.
- Προσθέστε το διαλυμένο κορν φλάουρ στην κατσαρόλα με τα κεράσια, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η γέμιση να πήξει ελαφρά.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τη βανίλια (αν χρησιμοποιείτε). Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς πριν τη χρησιμοποιήσετε.
- Συναρμολόγηση της Πάστα Φλώρα:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).
- Βουτυρώστε και αλευρώστε μια ταρτιέρα 24-26 εκ.
- Πάρτε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης από το ψυγείο. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε το με έναν πλάστη σε στρογγυλό φύλλο, αρκετά μεγάλο ώστε να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά της ταρτιέρας.
- Μεταφέρετε προσεκτικά το φύλλο στην ταρτιέρα και πιέστε το απαλά να εφαρμόσει καλά. Τρυπήστε τη βάση με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
- Αδειάστε την κρύα γέμιση κερασιού πάνω στη ζύμη και απλώστε την ομοιόμορφα.
- Πάρτε το μικρότερο κομμάτι ζύμης και ανοίξτε το σε ένα ορθογώνιο φύλλο. Κόψτε λωρίδες πάχους περίπου 1,5-2 εκ.
- Δημιουργήστε ένα σχέδιο σχάρας πάνω από τη γέμιση, τοποθετώντας τις λωρίδες ζύμης κάθετα και οριζόντια. Πιέστε τις άκρες για να ενωθούν με τη βάση.
- Αν θέλετε, αλείψτε απαλά τη σχάρα με λίγο χτυπημένο αυγό για λάμψη.
- Ψήσιμο:
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λεπτά, ή μέχρι η ζύμη να ροδίσει όμορφα και η γέμιση να έχει πήξει καλά.
- Αφήστε την πάστα φλώρα κεράσι να κρυώσει εντελώς πριν την κόψετε και τη σερβίρετε. Η γέμιση θα σφίξει ακόμα περισσότερο καθώς κρυώνει.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply