Ο Ηλίας Λογοθέτης, ένας από τους πιο αγαπητούς και σεβαστούς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο και ένα ανεξίτηλο στίγμα στον χώρο της τέχνης. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσω μιας συγκινητικής ανάρτησης από τον γιο του, Αλέξανδρο Λογοθέτη, στο Facebook.


Ο Σπύρος Μπιμπίλας επίσης έγραψε: «Αντίο αγαπημένε μου σπουδαίε, Ηλία… πολυτάλαντε ηθοποιέ, πανέμορφε άνθρωπε, φιλόσοφε, φιλάνθρωπε, ποιητή, χιουμορίστα, γνήσιε δημοκράτη, αγωνιστή, οικογενειάρχη, σύντροφε… Δεν υπάρχουν λόγια για να σε περιγράψουν… Η φιλία μας τιμή για μένα και οι συνεργασίες μας από παλιά στο ραδιόφωνο, στην Επίδαυρο, στο θέατρο αξέχαστες… Καλό ταξίδι φίλτατε εκεί που πας και κουράγιο για τον Αλέξανδρο και την Μαρία σου».

Βιογραφικό του Ηλία Λογοθέτη

Γεννημένος στη Λευκάδα το 1939, ο Ηλίας Λογοθέτης δεν ξεκίνησε την καριέρα του σκεπτόμενος να γίνει ηθοποιός. Με αρχική κλίση προς την όπερα και σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Παντείου, η μοίρα τον οδήγησε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, όπου τελικά αποφοίτησε το 1967 και άρχισε να διαγράφει τη δική του μοναδική πορεία στον χώρο της τέχνης.

Ο Ηλίας Λογοθέτης έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1970, στο έργο «Βαβυλωνία», και σύντομα έγινε γνωστός για την εξαιρετική του ερμηνεία σε κωμικούς ρόλους, καθιερώνοντας τον εαυτό του ως έναν από τους πιο αγαπητούς και πολυτάλαντους ηθοποιούς της γενιάς του. Η ερμηνεία του στο θεατρικό έργο «Νεκρή Ζώνη» το 2000, έλαβε τα θετικά σχόλια του διάσημου συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ, επισφραγίζοντας την αξία του στον χώρο του θεάτρου.

Είχε μια πλούσια και διακριτική παρουσία στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, συμμετέχοντας σε σημαντικές παραγωγές και συνεργαζόμενος με κορυφαίους θιάσους και καλλιτέχνες, όπως οι Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτής, Κώστας Ρηγόπουλος, Νίκος Ξανθόπουλος, και Θανάσης Βέγγος. Η συμμετοχή του στο «Θέατρο της Δευτέρας» και σε μουσικές παραστάσεις, όπως το αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ, κατέδειξε την πολυμορφικότητα και το βάθος του ταλέντου του.

Παρά την πρόσφατη επιστροφή του στην τηλεόραση μετά από 13 χρόνια απουσίας, μέσα από τη συμμετοχή του στον τρίτο κύκλο της σειράς «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια, ο Ηλίας Λογοθέτης απέδειξε πως η τέχνη της υποκριτικής παραμένει αιώνια και ότι η αγάπη του για την έκφραση μέσα από τον ρόλο δεν έχει όρια. Η δυνατότητα να επανέλθει με τέτοια δυναμική και να εντυπωσιάσει εκ νέου το κοινό, αποτελεί τεκμήριο της αφοσίωσής του στην τέχνη και της ανεξίτηλης σφραγίδας που άφησε στον κόσμο του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Δεν ήταν μόνο ένας εξαιρετικός ηθοποιός, αλλά και ένας άνθρωπος με βαθιά κατανόηση του ανθρώπινου ψυχισμού, ικανότητα που τον βοήθησε να δώσει ζωή σε κάθε χαρακτήρα που ενσάρκωσε. Η συνεισφορά του στην τέχνη δεν περιορίζεται μόνο στις ερμηνείες του αλλά και στην επιρροή που είχε σε νεότερες γενιές ηθοποιών, μεταδίδοντας τη γνώση και την αγάπη του για το θέατρο και την υποκριτική.

Προσωπική ζωή

Η προσωπική του ζωή, με τη σύζυγό του Μαρία Ζαχαρή και τον γιο του Αλέξανδρο, ο οποίος ακολούθησε επίσης την υποκριτική, αντικατοπτρίζει την αγάπη και την προσήλωσή του στην οικογένεια και την τέχνη. Η κληρονομιά του Ηλία Λογοθέτη ζει μέσα από τις ερμηνείες του, τις οποίες το κοινό και η καλλιτεχνική κοινότητα θα συνεχίσουν να θυμούνται και να τιμούν.