Υπάρχουν μερικές συνταγές που δεν χρειάζονται πολλά λόγια, μόνο το άρωμα, η υφή και το λιώσιμο του τυριού αρκούν για να πεις: φέρε κρασί και ξεκινάμε. Αν θες ένα ορεκτικό που θα κάνει την παρέα να σωπάσει από απόλαυση, τότε το ψητό καμαμπέρ με σκορδόψωμο είναι αυτό που ψάχνεις.

Υλικά:

Για το ψητό καμαμπέρ:

  • 1 ολόκληρο καμαμπέρ, μέσα στο ξύλινο κουτάκι του
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε φετούλες
  • 3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο

Για το σκορδόψωμο:

  • 1 μικρή φρατζόλα τσιαπάτα, κομμένη στη μέση
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C. Βγάλε το τυρί από οποιαδήποτε πλαστική συσκευασία και τοποθέτησέ το ξανά στο ξύλινο κουτί του – χωρίς το καπάκι αυτή τη φορά.
  2. Πάρε ένα κοφτερό μαχαιράκι και κάνε μικρές τομές στην επιφάνεια του τυριού. Μέσα σε αυτές τις σχισμές, βάλε φετούλες σκόρδου και τα φυλλαράκια από το θυμάρι. Ράντισε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο, τοποθέτησε το καμαμπέρ πάνω σε ένα ταψάκι (πάντα μέσα στο κουτάκι του) και ψήσε το για περίπου 10 λεπτά. Θες να δεις το κέντρο του να λιώνει και να σε προκαλεί να βουτήξεις μέσα ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό.
  3. Όσο το τυρί λιώνει, ετοίμασε το σκορδόψωμο: Ράντισε την κομμένη πλευρά της τσιαπάτας με ελαιόλαδο και βάλε την πλευρά αυτή προς τα κάτω πάνω σε ένα καυτό σχαροτήγανο ή γκριλιέρα, μέχρι να ροδίσει. Μόλις βγει, τρίψε την ψημένη πλευρά με την ωμή σκελίδα σκόρδου για extra γεύση. Είναι αυτή η μικρή λεπτομέρεια που κάνει όλη τη διαφορά.

Σερβίρισμα

Σέρβιρε το καυτό καμαμπέρ στο κέντρο του τραπεζιού, φέρε τα σκορδόψωμα γύρω-γύρω και άσε τους φίλους να βουτάνε – χωρίς μαχαιροπίρουνα, χωρίς τύψεις, μόνο απόλαυση. Προαιρετικά: ένα ποτήρι λευκό κρασί ή ένα prosecco για συνοδεία και λίγη μουσικούλα για την ατμόσφαιρα.

Και ναι, αυτή η συνταγή είναι ιδανική είτε έχεις φίλους για κρασάκι, είτε απλά θες να νιώσεις για λίγο σαν να βρίσκεσαι σε μια μυστική ταβέρνα κάπου στη γαλλική επαρχία. Με το δάχτυλο να μαζεύεις το τελευταίο λιωμένο κομμάτι τυρί; Ε, γιατί όχι!

Leave a Reply

Your email address will not be published.