Ο Βασίλης Βασιλικός, αναγνωρισμένος Έλληνας συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO, ανήκε στους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

Από το 1967 έως το 1994, έμενε στο εξωτερικό, και εργάστηκε σε διάφορα μέρη όπως Ιταλία, Γαλλία και Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά χρόνων της εξορίας του από τη χούντα. Σε μια περίοδο διακοπής (1981-1984), υπηρέτησε ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ε.Ρ.Τ. κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής σεναρίων (με τον τίτλο Δρ.) και εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993). Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας “Μικρές Αφροδίτες”. Υπηρέτησε επίσης ως πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO από το 1996 έως το 2004.

Στις πολιτικές τάξεις, οδήγησε το ψηφοδέλτιο της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά στις εκλογές του 2015 και ξανά στις εκλογές του 2019, αυτή τη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου και εξελέγη βουλευτής Επικρατείας από τις 7 Ιουλίου 2019 έως τις 21 Μαΐου 2023.

Συγγραφέας πολλών ειδών έργων, από μυθιστορήματα και νουβέλες έως θεατρικά έργα και ποίηση, τα δημοφιλέστερα έργα του είναι “Η Μυθολογία της Αμερικής”, “Το ψαροντούφεκο”, “Θύματα ειρήνης”, “Οι φωτογραφίες”, “Ζ”, “Ο Ιατροδικαστής”, “Ο Θάνατος του Αμερικάνου” κ.ά.

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της γραφής Μπράιγ. Το μυθιστόρημά του “Ζ” μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά.

Ήταν σύζυγος της υψίφωνου Βάσως Παπαντωνίου, και μαζί απέκτησαν μία κόρη.