Μας αρέσει τόσο το γαλλικό brioche. Είτε το τρώμε την Κυριακή στο brunch μας, είτε το δοκιμάσαμε κατά το ταξίδι μας στο εξωτερικό είτε το φτιάξαμε μόνες μας με την παρακάτω φανταστική συνταγή. Απαιτεί προετοιμασία αλλά μόλις βγουν τα υπέροχα ζεστά ψωμάκια από τον φούρνο, θα ανταμειφθούμε. Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξουμε. 

Τι θα χρειαστείτε για το σπιτικό brioche;

  • 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου και αυτό)
  • 5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (620γρ., χωρισμένο σε δόσεις)
  • 1 κτσ μαγιά  (9γρ.)
  • ¼ φλ. ζάχαρη (50γρ.)
  • 1 κτγ αλάτι 
  • ½ φλ. ζεστό νερό – όχι βραστό (120 ml) 
  • 2 κτγ ζάχαρη (10γρ., διαλυμένη σε 1 κτσ νερό) 

Εκτέλεση Συνταγής

  • Αρχικά, σιγουρευόμαστε ότι τα αυγά και το βούτυρο έχουν θερμοκρασία δωματίου. Τα βγάζουμε από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν ξεκινήσουμε, τουλάχιστον 1 ώρα πριν. Γενικά, ετοιμάζουμε όλα τα υλικά πριν πριν αρχίσουμε τις παρασκευές.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με δύναμη ένα φλιτζάνι αλεύρι, 1 κουταλιά μαγιάς και ¼ φλιτζανιού ζάχαρης με μία κουταλίτσα αλάτι. Επίσης, μπορούμε να τα χτυπήσουμε στο μίξερ. Μετά από λίγο, προσθέτουμε ½ φλ. ζεστό νερό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Τώρα, προσθέστε 1 αυγό και ξανά χτυπήστε. Επαναλάβετε την διαδικασία με ένα αυγό τη φορά.
  • Χαμηλώστε την ταχύτητα με την οποία χτυπάτε το μείγμα. Προσθέστε άλλα 2 φλιτζάνια αλεύρι (260γρ.) ανά μισή κούπα ώστε να αναμειχθεί καλά μέσα στη ζύμη.
  • Ήρθε η ώρα για το βούτυρο. Ρίξτε το λίγο-λίγο, σε 5 περίπου δόσεις.
  • Ρίξτε άλλο ένα φλιτζάνι αλεύρι. Η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ κολλώδης.
  • Χρησιμοποιήστε μία σπάτουλα για να ξεκολλήσετε την ζύμη από τα τοιχώματα και φτιάξτε ένα ωραίο στρογγυλό ζυμάρι. Καλύψτε με ζελοφάν το μπολ και αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί για 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Μετά από αυτές τις 3 ώρες, αφήστε στο ψυγείο για άλλες 3. Εναλλακτικά, κάντε την πρώτη φάση της παρασκευής από βραδύς, αφήστε την ζύμη στο ψυγείο και συνεχίστε το πρωί.
  • Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 2 μπάλες. Αλευρώνουμε ελαφρώς μία ίσια επιφάνεια και ανοίγουμε το φύλλο.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε είτε ψωμάκια είτε μία ζύμη «πλεξούδα». Συμβουλευτείτε τις φωτογραφίες.

  • Αφήστε για άλλη μία ώρα τουλάχιστον τις ζύμες να ξεκουραστούν και προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
  • Ψήστε για 40 λεπτά στο κέντρο του φούρνου.
  • Εάν τα brioche παίρνουν χρώμα πολύ απότομα, καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο. Αυτό εξαρτάται από τον φούρνο σας και πόσο γρήγορα «αρπάζει».
  • «Γυαλίστε» την επιφάνεια των brioche με το ζαχαρόνερο που φτιάξαμε διαλύοντας την ζάχαρη σε μία κουταλιά νερό.
  • Πριν σερβίρετε, αφήστε την ζύμη να κρυώσει ώστε να μην διαλυθεί το ψωμί.
  • Μετά από 20 λεπτά, όταν έχει κρυώσει το ψωμί, μπορείτε να σερβίρετε αμέσως και να φυλάξετε το υπόλοιπο στην ψωμιέρα για μερικές μέρες.
  • Καλή απόλαυση!

brioche

Δείτε ακόμη: Φτιάξτε sour cream (ξινόκρεμα) εύκολα στο σπίτι!