Μία μάσκα ομορφιάς αργίλου, κάθε είδους, έχει πολλά οφέλη για την επιδερμίδα. Τα ορυκτά στοιχεία που περιέχει, είναι αυτά που χρειάζεται το δέρμα για να μαλακώσει, να ανανεωθεί, να αποτοξινωθεί, να λάμψει. Ωστόσο, οι μάσκες αυτές δεν είναι για καθημερινή χρήση, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό στην επιδερμίδα. Γι’ αυτό, υπάρχει όριο στο πόσο συχνά θα πρέπει να τις εφαρμόζουμε στο πρόσωπό μας. Όποιος και να είναι ο τύπος της επιδερμίδας μας, να θυμόμαστε ότι είναι καλό να χρησιμοποιούμε τον άργιλο 1 με 2 φορές την εβδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα.

Η σωστή χρήση της μάσκας αργίλου και οι κίνδυνοί της

Οι μάσκες αργίλου στοχεύουν σε πολλά προβλήματα της επιδερμίδας, όπως στην ακμή, τα μαύρα στίγματα, στην ‘μουντάδα’ του δέρματος καθώς και στην γήρανσή του. Οι μάσκες αυτές έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τα περιττά έλαια που εκκρίνει το δέρμα ενώ ταυτόχρονα το τρέφουν με ωφέλιμα συστατικά. Όσο η μάσκα στεγνώνει στο πρόσωπό μας, τα συστατικά αυτά εισχωρούν στο δέρμα και το κάνουν πιο μαλακό, απαλό και φωτεινό. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις χρησιμοποιούμε πιο συχνά από 2 φορές την εβδομάδα. Χρήση πιο συχνή από αυτήν, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε. Το δέρμα θα αποκτήσει ευαισθησία, ξηρότητα και πιθανώς ερυθρότητα. Ειδικά εάν έχετε ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα, η μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Σκεφτείτε ότι η μάσκα απορροφά τα έλαια της επιδερμίδας, έτσι η υπερβολική χρήση της μπορεί να αφήσει το δέρμα ‘γυμνό’ και ξηρό. Εάν προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα που δημιουργήθηκε με επιπλέον ενυδατική κρέμα, τότε ‘πνίγετε’ το δέρμα σας και αναιρείτε όλα τα καλά αποτελέσματα που θα σας έδινε η μάσκα.

Ένα λάθος που κάνουμε, είναι ότι αφήνουμε την μάσκα να στεγνώσει στο πρόσωπό μας. Αντιθέτως, πρέπει να την ξεπλένουμε λίγο πριν στεγνώσει εντελώς. Εκτός από το πότε και πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιούμε μία μάσκα αργίλου, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε και πως να την χρησιμοποιούμε.

μάσκα αργίλου

Όταν αισθανθείς το δέρμα σου να αρχίσει να «τραβάει», ήρθε η ώρα να ξεπλύνεις την μάσκα αργίλου με άφθονο νερό.

Αυτά είναι τα 3 στάδια της μάσκας ομορφιάς αργίλου:

• Νωπή φάση: Το δέρμα απορροφά θρεπτικά συστατικά απThe skin absorbs beneficial minerals from the outside.
Ενδιάμεση φάση:  Τώρα είναι που πρέπει να ξεπλύνουμε την μάσκα από το πρόσωπό μας. Την αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να στεγνώνει σε κάποια σημεία του προσώπου αλλά όχι σε όλα. Τότε είναι που η μάσκα ενεργοποιεί την ροή του αίματος στο δέρμα μας, κάτι που θέλουμε. Δεν θέλουμε, όμως, να αρχίσει να αποξηραίνει την επιδερμίδα μας.
Στεγνή φάση: Σε αυτήν την φάση το δέρμα μας έχει αρχίσει ήδη να βιώνει τα πρώτα σημάδια ξηρότητας και ερεθισμού. Πρέπει αμέσως να ξεπλύνουμε την μάσκα με άφθονο νερό. Γενικά, καλό είναι να αποφεύγουμε αυτήν την φάση.

Μπορείς να βρεις πολλά είδη αργίλου. Οι πιο συνηθισμένες είναι η λευκή, η πράσινη, η ροζ καθώς και η μαύρη με ενεργό άνθρακα. Κάνε την επιλογή σου με βάση τα οφέλη που επιθυμείς για την δική σου επιδερμίδα. Μία από τις αγαπημένες μας είναι η detox μάσκα αργίλου της L’oreal η οποία συνδυάζει 3 είδη αργίλου με ενεργό άνθρακα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διάβασε ακόμη: Ενεργός άνθρακας για λεύκανση δοντιών – Προσοχή στην χρήση του!