Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μια διατροφή η οποία αποκλείει τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που συναντάται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και σε μια διασταύρωση σίτου και σίκαλης γνωστή ως triticale. Πολλοί διάσημοι έχουν δηλώσει πως ακολουθούν την συγκεκριμένη δίαιτα είτε κατόπιν οδηγίας του ιατρού τους είτε με δική τους απόφαση.

Η Kourtney Kardashian είναι γνωστή για την αφοσίωση της στην υγιεινή ζωή και διατροφή. Η διάσημη ριάλιτι σταρ αποκαλύπτει ότι κάθε φορά που πηγαίνει σε ένα εστιατόριο παραγγέλνει πάντα ένα πράσινο τσάι με μέλι. Επίσης για κυρίως γεύμα επιλέγει κάτι στεγνό χωρίς σάλτσες και αποφεύγει τη γλουτένη.

Ο Novak Djokovic ένας απο τους καλύτερους τενίστες παγκοσμίως, ακολουθεί διατροφή χωρίς γλουτένη, διότι διαγνώστηκε πως έχει δυσανεξία σε αυτή. «Ήμουν πιο ελαφρύς, γρηγορότερος, με καθαρότερο νου και πνεύμα … Θα μπορούσα να πω ότι κάθε πρωί που ξυπνούσα ένιωθα «διαφορετικός», ένιωθα σαν παιδί! Σηκωνόμουν από το κρεβάτι έτοιμος να διαπρέψω!» δηλώνει ο ίδιος.

Η Victoria Beckham η οποία έχει ένα απο τα πιο αδύνατα σώματα, ακολουθεί για χρόνια την αλκαλική δίαιτα όπου τα ποσοστά γλουτένης είναι πολύ χαμηλά.

Ο Russell Crowe, αυστραλός ηθοποιός, ακολουθεί την διατροφή χωρίς γλουτένη απο το 2011. Δηλώνει, πως λόγω της συγκεκριμένης δίαιτας, έχει χάσει 16 κιλά και την ακολουθεί για λόγους άσκησης παρότι δεν έχει δυσανεξία στη γλουτένη.

Η Gwyneth Paltrow μια ακόμη διάσημη που αποφάσισε να αφαιρέσει την γλουτένη απο την διατροφή της, μετά απο παρότρυνση των γιατρών της. Η ηθοποιός νιώθει περισσότερη ενέργεια με την καινούργια της διατροφή και αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να γράψει βιβλία μαγειρικής με πλήθος συνταγών χωρίς γλουτένη.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη, είναι μία πολύ περιοριστική δίαιτα στη οποία αποκλείονται όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Γλουτένη περιέχουν οποιαδήποτε προϊόντα περιέχουν ή παρασκευάζονται από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Κάποια απο τα τρόφιμα που πρέπει να αποκλείσει κάποιος απο την διατροφή του, εάν θέλει να ακολουθήσει την συγκεκριμένη δίαιτα είναι: το ψωμί, οι φρυγανιές, τα μακαρόνια, τα δημητριακά, έτοιμα γιαούρτια και επιδόρπια με δημητριακά ή μπισκότα, παναρισμένα κρεατικά και ψαρικά (πχ καλαμαράκια, σνίτσελ κτλ) και πολλά άλλα.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι κίνδυνοι στην διατροφή χωρίς γλουτένη τους οποίους δεν πρέπει να αγνοήσουμε.
Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στο αρσενικό και τον υδράργυρο, βαρέα μέταλλα δηλαδή που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, νευρολογικές διαταραχές και καρδιακές παθήσεις.

Μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύθηκε British Medical Journal συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αποφεύγουν τη γλουτένη, διότι αυξάνεται ο κίνδυνος της καρδιακής νόσου.