Οι σχέσεις είναι περίπλοκες καταστάσεις και οι χωρισμοί άσχημες. Πόνος, θλίψη, μεταμέλεια, ενοχές, φωνές και ένα αίσθημα απώλειας. Κάθε χωρισμός ωστόσο είναι διαφορετικός, έχει άλλα αίτια, κάποια σοβαρά, κάποια αστεία, κάποια με παρελθόν, κάποια που δεν συγχωρούνται. Ωστόσο δεν είναι όλες οι σχέσεις καταδικασμένες ή για να το θέσουμε καλύτερα, δεν χρειάζεται να είναι.

Πριν λοιπόν αποφασίσεις να τον αφήσεις μια και καλή πίσω οσυ, σκέψου αν θέλεις να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία και αν ναι, υπάρχουν τρόποι για να το κάνεις.

1 Συζήτησε το μαζί του
Έχω μια φίλη, μια πολύ καλή μου φίλη, η οποία κάθε φορά που θέλει να χωρίσει, απλά χωρίζει. Χωρίς εξηγήσεις, χωρίς συναισθηματισμούς, χωρίς καν να θυμάται τα προηγούμενα -αρκετά- χρόνια που πέρασε με αυτό το άτομο. Δεν του εξηγεί τι έφταιξε, δεν το κουβεντιάζει, απλά παίρνει την απόφαση της και την εκτελεί. Και ο άλλος μένει να αναρωτιέται. Αν λοιπόν έχεις αποφασίσει να χωρίσεις μίλησε του πρώτα, εξήγησε του τι σε έχει ενοχλήσει, τι δεν αντέχεις άλλο. Πες του ακόμα και ότι βαριέσαι και δώσε του την ευκαιρία να προσπαθήσει να το σώσει. Βρείτε μια λύση, εφαρμόστε την και αν δεν αποδώσει τότε χαιρέτησε τον. Πριν όμως καταλήξεις στο αντίο, κάνε γνωστή τη θέση σου και δώσε σε έναν άνθρωπο που σε αγαπάει την ευκαιρία να σε κερδίσει πίσω! Μη γίνεις η φίλη μου.

2 Μείνε θετική σε αλλαγές
Όταν μια σχέση ρουτινιάζει, βαλτώνει ή έχει κάνει τον κύκλο της δεν σημαίνει πως ήρθε και το τέλος της. Όπως σε κάθε ζωτική σχέση έτσι και σε εκείνη με τον σύντροφο σου οι αλλαγές είναι μέσα στο παιχνίδι. Η πορεία σας μέχρι τώρα έχει δείξει πως τα πράγματα μέχρι εδώ πήγαιναν καλά με αυτό τον ρυθμό και πως δεν μπορούν να προχωρήσουν άλλο έτσι. Σε αυτή τη περίπτωση δεν παρατάς το παιχνίδι, απλά αλλάζεις τους κανόνες. Σκέψου λοιπόν τι σου φταίει στη σχέση σου, τι σε πειράζει και άλλαξε τα. Μίλησε του και δώσε του να καταλάβει πως έχει τεράστια σημασία για εσένα να βρείτε μια λύση.

3 Θυμήσου γιατί τον ερωτεύτηκες
Γιατί κάτι καλό θα είδες. Θυμάσαι πότε; Τότε που ήσουν τρελή και παλαβή με την πάρτι του, που δεν άκουγες κανέναν όταν σου έλεγε μισό αρνητικό του, όταν είχες τις παροπίδες σε όλα τα χρώματα για να ταιριάζουν με όλα σου τα ρούχα. Τότε! Πήγαινε λοιπόν λίγο πίσω και θυμήσου όλα τα καλά που είδες σε εκείνον, αυτά που σε έκαναν να τον ερωτευτείς και να τον αγαπήσεις. Και να τον συγχωρήσεις ενίοτε. Θυμήσου τα και προσπάθησε να τα βρεις πάλι. Γιατί απέναντι σου τον ίδιο άνθρωπο έχεις. Λογικά εσύ έχεις αλλάξει.

4 Βρες την ρίζα του προβλήματος
Γιατί σίγουρα θα υπάρχει. Να είναι μια γενική κούραση με τη δουλειά και τα οικονομικά σου που έφτασε και στην σχέση σου; Να είναι το ματάκι σου που λίγο παίζει δεξιά και αριστερά τελευταία; Να είναι το δικό του και να σε έπιασαν οι εγωισμοί σου; Να είναι κάτι άλλο; Ότι και αν είναι βρες το, εντόπισε τον, ανάλυσε το και προσπάθησε να το λύσεις. Γιατί κάθε σχέση έχει προβλήματα, κάθε ζευγάρι έχει αρνητικά, κάθε αφορμή όμως δεν είναι αιτία χωρισμού.

5 Γίνε απόλυτα ειλικρινής μαζί του
Ίσως τα πράγματα να γίνουν λίγο άβολα και εσύ πολύ σκληρή, αλλά η ειλικρίνια μόνο καλό θα σας κάνει. Πες του πως δεν αντέχεις άλλο την τσιγκουνιά του, εξήγησε του πως την ζήλια δεν την θέλεις στη ζωή σου, μίλησε του και άκουσε και εκείνον σε ότι έχει να σου πει. Τσακωθείτε, εκτονωθείτε και ηρεμήστε. μετά μπορείτε να δείτε πόσο διατεθειμένοι είστε να προσπαθήσετε και τι λύσεις μπορούν να βρεθούν.

6 Φαντάσου το μέλλον σας μαζί και τη ζωή σας χώρια
Δυο διαφορετικά σενάρια, δυο πιθανότητες, δυο εντελώς ανόμοιες ζωές. Φαντάσου τες. Ποιά σου αρέσει περισσότερο; Και μην γίνεις πεζή και περιληπτική! Βάλε ζουμί και λεπτομέρειες. Θα ήθελες έναν καναπέ και εσάς καθισμένους εκεί με κρασί; Θα ήθελες κάποιον άλλον στην θέση του καναπέ δίπλα σου; Θα ήθελες εσένα να παρτάρεις με τις φίλες σου και να γυρνάς σπίτι μόνη και ευτυχισμένη; Βάλε τη φαντάσια σου να δουλέψει, σκέψου τα όνειρα σου, τα θέλω σου και αποφάσισε.

Υ.Γ. 1 Το παραπάνω κείμενο δεν ισχύει σε περίπτωση απιστίας από εκείνον. Σε μια τέτοια κατάσταση ότι σε φωτίσει ο Θεός και εμείς εδώ στο πλάι σου.

Υ.Γ. 2 Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι να τον αγαπάς πολύ και να μην είσαι σίγουρη για αυτό που πας να κάνεις. Αν δεν οσυ καίγεται καρφί, μη προσπαθείς άδικα.