Οι τάσεις για σεξ μετά τον χωρισμό, που συνήθως αναφέρονται ως σεξ διάλυσης, είναι εδώ και καιρό θέμα συζήτησης μεταξύ φίλων και απεικονίζονται σε διάφορες μορφές μέσων. Αυτό το περίπλοκο και πολύπλευρο φαινόμενο καθοδηγείται από έναν συνδυασμό συναισθηματικών, ψυχολογικών και προσωπικών παραγόντων, ωθώντας τους ψυχολόγους να εμβαθύνουν στους λόγους πίσω από την αναζήτηση σωματικής εγγύτητας με πρώην συντρόφους.

Μια ομάδα Αμερικανών ψυχολόγων διεξήγαγε μια μελέτη, με στόχο να αποκαλύψει τα κίνητρα και τις συναισθηματικές συνέπειες της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά από έναν χωρισμό. Η έρευνα περιελάμβανε δύο μελέτες, με τη μία να επικεντρώνεται στη συνάφεια των προηγούμενων εμπειριών με τα μελλοντικά συναισθήματα των συμμετεχόντων και η άλλη να διερευνά τους λόγους για τους οποίους, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, συμμετέχουν σε σεξ χωρισμού.

Η πρώτη μελέτη

Η πρώτη μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από το σεξ μετά τον χωρισμό, αναφέροντας βελτίωση στην αυτοεκτίμηση, ενώ οι γυναίκες έδειξαν ότι αισθάνονται καλύτερα για τη σχέση που ολοκληρώθηκε, αλλά χειρότερα για τον εαυτό τους.

Η δεύτερη μελέτη

Η δεύτερη μελέτη εντόπισε τρεις κύριους παράγοντες που οδηγούν το σεξ μετά τον χωρισμό: τη διατήρηση της σχέσης, τον ηδονισμό και την αμφιθυμία. Με πιο απλά λόγια, τα άτομα συμμετέχουν σε τέτοιες συναντήσεις για να βιώσουν θετικά συναισθήματα, αβεβαιότητα για τα συναισθήματά τους προς τον πρώην σύντροφο και την πεποίθηση ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Οι άνδρες έτειναν να υποστηρίζουν τους ηδονιστικούς και αμφιθυμικούς λόγους πιο συχνά.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη, παρείχε περαιτέρω πληροφορίες για τα κίνητρα πίσω από το σεξ του χωρισμού. Εντοπίστηκαν δύο βασικά κίνητρα:

Φόβος της μοναξιάς

Ο φόβος της μοναξιάς ή οι ανησυχίες για την εύρεση ενός νέου συντρόφου, μπορεί να ωθήσει τα άτομα να αναζητήσουν οικειότητα με έναν πρώην μετά από έναν χωρισμό. Αυτό χρησιμεύει ως προσωρινό καταφύγιο από το φόβο της μοναξιάς, παρέχοντας μια αίσθηση ασφάλειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να παραβλέψουν στιγμιαία τους λόγους πίσω από τον χωρισμό όταν έρχονται αντιμέτωποι με φαινομενικά λιγότερο ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις.

Κοινωνικοσεξουαλικότητα

Αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας αντανακλά την κλίση ενός ατόμου προς περιστασιακές σεξουαλικές συναντήσεις και μη δεσμευτικές σχέσεις. Τα άτομα με πιο χαλαρή στάση απέναντι στο σεξ, είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ μετά τον χωρισμό, λόγω της αυξημένης επιθυμίας για σεξουαλικές εμπειρίες.

Όταν μια σχέση τελειώνει, τα συναισθήματα που συνδέονται με το άλλο άτομο δεν εξαφανίζονται αμέσως. Οι συνέπειες ενός χωρισμού είναι μια διαφοροποιημένη διαδικασία και η ενασχόληση με το σεξ χωρισμού μπορεί είτε να περιπλέξει, είτε να βοηθήσει στην πλοήγηση σε αυτό το συναισθηματικό έδαφος.

Ενώ το σεξ χωρισμού μπορεί να χρησιμεύσει ως μια μορφή επικύρωσης για τις θετικές πτυχές της σχέσης ή μια αίσθηση κλεισίματος, δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους. Εάν η πρόθεση είναι να σωθεί η σχέση, καλό είναι να αποφύγετε τέτοιες συναντήσεις. Ομοίως, εάν η οικειότητα μετά τον χωρισμό εμποδίζει την προσωπική ανάπτυξη και την πρόοδο, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε.

Σε τελική ανάλυση, το κλειδί βρίσκεται στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο το σεξ του χωρισμού επηρεάζει την ευημερία κάποιου και στην επιλογή ενός μονοπατιού που τροφοδοτεί μακροπρόθεσμα την ψυχική υγεία.

Διάβασε επίσης:

Sex και μακροχρόνιες σχέσεις: Υπάρχει ακόμα μαγεία;