Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τη γλώσσα του προσώπου και του σώματος για να επικοινωνήσουν, όπως και οι άνθρωποι. Αλλά επειδή τα σκυλιά έχουν τέσσερα πόδια και μια ουρά, η γλώσσα του σώματός τους είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας. Αφιερώνοντας χρόνο για να παρατηρήσετε τις κινήσεις και τις ενέργειες του σκύλου σας μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για εσάς και την ευτυχία του σκύλου σας, επιτρέποντάς σας να αναγνωρίσετε το άγχος ή την ταλαιπωρία και να ανταποκριθείτε σε πιθανά προβλήματα προτού επιδεινωθούν.

Ακολουθούν δέκα τρόποι με τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας:

Οπτική επαφή

Τα σκυλιά επικοινωνούν με λεπτούς τρόπους με το πρόσωπό τους, ειδικά με τα μάτια τους. Η συνεχής οπτική επαφή από τον σκύλο σας είναι ο τρόπος του να δείχνει την εμπιστοσύνη και τη στοργή του προς εσάς. Σκεφτείτε το ως ένα συγκρατημένο «σ’ αγαπώ». Η αποφυγή της οπτικής επαφής, από την άλλη πλευρά, είναι ένα σημάδι ότι ο σκύλος σας νιώθει άβολα, φοβάται ή στριμώχνεται αφού κάνει κάτι άτακτο.

Στάση της ουράς

Ίσως η πιο ευρέως αναγνωρίσιμη μορφή επικοινωνίας του σκύλου είναι η κίνηση της ουράς. Εκτός από τη χαρούμενη ουρά που κουνάει, η ουρά ενός σκύλου μπορεί να επικοινωνήσει μια σειρά από άλλα συναισθήματα. Για παράδειγμα, ένα αργό κούνημα σημαίνει ότι ο σκύλος σας αισθάνεται προσεκτικός και μια άκαμπτη ουρά που κρατάτε ψηλά σημαίνει ότι ο σκύλος σας είναι σε εγρήγορση. Μια χαμηλή ουρά σημαίνει ότι το κουτάβι σας αισθάνεται ικανοποιημένο, αλλά μια τυλιγμένη ουρά σημαίνει ότι αισθάνεται φόβο. Εάν ο σκύλος σας κουνάει την ουρά του αρκετά δυνατά για να κάνει τον πισινό του να κουνάει (όλοι ξέρουμε για τι μιλάω), είναι χαρούμενος που σας βλέπει!

Τίναγμα της γλώσσας

Οι κινήσεις της γλώσσας συχνά οδηγούνται από το άγχος και την επιθυμία να κατευνάσει τον ιδιοκτήτη ή να αποφύγει τη σύγκρουση, αλλά δεν σημαίνει ότι ο σκύλος σας ξέρει ότι είναι «άτακτος» και λυπάται. Τα σκυλιά σίγουρα μπορούν να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματός μας και μπορεί να ανησυχούν ή να αγχώνονται αν φανούμε αναστατωμένοι, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να νιώθουμε ενοχές ή να κατανοούμε ότι έχουν κάνει κάτι λάθος.

Φτάρνισμα και χασμουρητό

Τα σκυλιά μερικές φορές προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας φτερνίζοντας και χασμουριώντας άσκοπα. Ένα άστοχο φτάρνισμα ή χασμουρητό σημαίνει ότι ο σκύλος σας αισθάνεται άβολα και αγχώνεται, συχνά γύρω από νέα κατοικίδια ή ανθρώπους. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι άνθρωποι το κάνουν αυτό όταν αισθάνονται και αυτοί άβολα! Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση επειδή τα σκυλιά χασμουριούνται επίσης όταν νιώθουν ικανοποιημένοι γύρω σας. Το κλειδί είναι να αναζητήσετε άστοχο χασμουρητό σε άγνωστες συνθήκες.

Έκθεση της κοιλιάς

Εκτός από την κίνηση του προσώπου και της ουράς, τα σκυλιά προσπαθούν επίσης να επικοινωνήσουν χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο σώμα τους. Εάν το κουτάβι σας κυλήσει και σας φανερώσει την κοιλιά του, κάνει αυτή τη χειρονομία για να σας κατευνάσει (αλλά ένα τρίψιμο της κοιλιάς είναι πάντα ευπρόσδεκτο!) Τα σκυλιά επικοινωνούν μεταξύ τους επίσης με αυτόν τον τρόπο, ως ένδειξη παθητικής αντίστασης στην αντιληπτή απειλή.

Παίξτε υπόκλιση

Εάν ο σκύλος σας κοιτάξει απέναντι σας και βουτάει σε ένα τόξο με τα μπροστινά του πόδια στο έδαφος και τον πισινό του στον αέρα, αυτό είναι γνωστό ως τόξο παιχνιδιού και είναι ο τρόπος του σκύλου σας να σας πει ότι είναι ώρα παιχνιδιού. Αν θέλετε να φτιάξετε τη μέρα του σκύλου σας, δοκιμάστε να παίξετε υποκλίνοντας του! Η βασική σας καθοδική στάση γιόγκα σκύλου είναι το μυστικό και το κουτάβι σας θα είναι ευγνώμων που προσπαθείτε να μιλήσετε τη γλώσσα του.

Σηκώνοντας ένα πόδι

Τα σκυλιά επικοινωνούν ότι θέλουν προσοχή σηκώνοντας ένα πόδι και αγγίζοντας σας. Πιθανότατα το βλέπετε πιο συχνά όταν κάθεστε και ο σκύλος σας σας πλησιάζει για να βάλει ένα πόδι στο γόνατό σας. Στα κουτάβια, αυτό επικοινωνείται με το πόδι του αέρα επανειλημμένα.

Πάγωμα

Έχετε ποτέ πλησιάσει το σκυλί σας με ένα κόκαλο και προσέξατε τον τρόπο που ξαφνικά παγώνει κατά τη διάρκεια της μάσησης μόλις σας παρατηρήσει; Το πάγωμα στη μέση μιας δράσης είναι ένας ξεκάθαρος τρόπος με τον οποίο τα σκυλιά επικοινωνούν ότι αισθάνονται αβεβαιότητα και θέλουν να μείνουν μόνοι. Εάν ο σκύλος σας παγώνει κατά τη διάρκεια της μάσησης ή στη μέση μιας άλλης ενέργειας, είναι καλύτερο να του δώσετε λίγο χώρο.

Φέρνοντας πράγματα

Κάθε τόσο ο σκύλος σας μπορεί να σας φέρνει μια μπάλα ή άλλο παιχνίδι. Οι περισσότεροι άνθρωποι το διαβάζουν αυτό ως πρόσκληση για παιχνίδι, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι. Αλλά αν ο σκύλος σας φέρει ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια και σας το πέσει στα πόδια, το πιο πιθανό είναι να σας το κάνει δώρο! Αυτός είναι ο τρόπος του κουταβιού σας να δείχνει στοργή για εσάς μοιράζοντας τα αγαπημένα του πράγματα μαζί σας.

Ακουμπώντας πάνω σου

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, αν ο σκύλος σας ακουμπάει πάνω σας, αυτός είναι ο τρόπος του να προσπαθεί να σας αγκαλιάσει. Δυστυχώς, σωματικά δεν μπορεί να σας αγκαλιάσει, οπότε η αγκαλιά του είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξει στοργή για τον αγαπημένο του άνθρωπο!

Ενώ αυτές οι μέθοδοι επικοινωνίας είναι οι πιο κοινές μεταξύ όλων των φυλών, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Για να μεγιστοποιήσετε την ευτυχία σας και του σκύλου σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε τις συνήθειες, τις κινήσεις και τους τρόπους του κουταβιού σας, ώστε να μπορείτε να αρχίσετε να κατανοείτε τους τρόπους με τους οποίους ο σκύλος σας επικοινωνεί συγκεκριμένα μαζί σας.