Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι αναμενόμενες. Υπάρχουν όμως και οι μέρες, που το θερμόμετρο “σκαρφαλώνει” επικίνδυνα. Ο καύσωνας είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε συχνά στην Ελλάδα, απαιτεί όμως ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά όταν έχουμε μικρά παιδιά ή ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Για το λόγο αυτό, η ενημέρωση είναι απαραίτητη. Δες στη συνέχεια τι πρέπει να κάνεις όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τα φυσιολογικά επίπεδα.

Πως εμφανίζεται η θερμοπληξία

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες, μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή. Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία. Εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κυρίως σε περίοδο καύσωνα.

Εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, με ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, με έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, με σπασμούς του σώματος και τέλος με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση. Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κ.λπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες για την αποφυγή των παραπάνω νοσηρών καταστάσεων.

Πως να προφυλαχτείς

-Απόφυγε την έκθεση στον ήλιο και παράμεινε σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

-Απόφυγε τη σωματική κόπωση και εργασία τις θερμές ώρες της ημέρας.

-Πιες πολύ δροσερό νερό ή φυσικούς χυμούς. Συστήνεται η αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

-Φάει ελαφρά, μη λιπαρή τροφή και μην πίνεις αλκοόλ.

-Συχνά δροσερά ντουζ.

-Αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου.

-Αν ζεις στο κέντρο της Αθήνας,  που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, περιόρισε τις μετακινήσεις.

Διαβάστε επίσης: Το Kipi Suites, το ‘στολίδι’ της Ηπείρου, εστιάζει στον αειφόρο τουρισμό! | Thats Life. Life as it is!