Ο Σεπτέμβριος είναι ίσως ο πιο γλυκόπικρος μήνας του χρόνου. Μπορούμε για λίγο ακόμη να συνεχίσουμε τις καλοκαιρινές μας συνήθειες αλλά σιγά σιγά πρέπει να αποδεχτούμε ότι το Θέρος έφτασε στο τέλος του και πρέπει – θέλοντας και μη – να το αποχαιρετήσουμε. Ξέρετε όμως πως ο μήνας Σεπτέμβριος πήρε το όνομα του; Το διαβάσαμε σε ένα από τα αγαπημένα μας προφίλ στο instagram, τo E.x.i.s, που κάνει ετυμολογική ανάλυση λέξεων με τον πιο ρομαντικό τρόπο! Έκαναν post για τον Σεπτέμβρη και δεν γινόταν να μην το μοιραστούμε μαζί σας. 

Γι’αυτόν τον λόγο ο ένατος μήνας του έτους έχει το όνομα Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβρης (ελληνιστικά: Σεπτέμβριος) λοιπόν, ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου, πήρε το όνομα του από το λατινικό September. Septem στα λατινικά είναι η λέξη για τον αριθμό εφτά. Κάποτε, ο Σεπτέμβριος θεωρούταν ο έβδομος μήνας του έτους. Στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, πρώτος μήνας ήταν ο Μάρτιος. Έτσι, ο Σεπτέμβρης ήταν όντως ο έβδομος μήνας στη σειρά.

Αργότερα, όμως, προστέθηκε ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος χωρίς να αλλάξει η ονομασία των υπολοίπων, με αποτέλεσμα αυτήν την έλλειψη αντιστοιχίας.

Λαογραφικά, η λαϊκή ονομασία που ξεχωρίζει είναι «Τρυγητής» λόγω της συγκομιδής των σταφυλιών. 

Ο Σεπτέμβριος έχει 30 μέρες. Αν και οι περισσότερες έχουν καλοκαιρινό καιρό, στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ξεκινάει επίσημα το φθινόπωρο με την άφιξη του Ήλιου στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του στις 22 του μήνα. Ο Σεπτέμβριος είναι σε πολλούς τομείς η αρχή της σεζόν και είναι και ο μήνας που ξεκινούν τα ακαδημαϊκά και μαθητικά έτη.

Δείτε και άλλα posts από το instagram του E.x.i.s ειδικά εάν είστε φίλοι της ετυμολογίας

View this post on Instagram

«Βγαίνοντας κλείσε το καλοκαίρι πίσω σου ανώδυνα.» . .
Στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, πρώτος μήνας ήταν ο Μάρτιος, έτσι, ο Σεπτέμβρης ήταν όντως ο 7ος. Αργότερα όμως, στο Ιουλιανό Ημερολόγιο, προστέθηκε ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος χωρίς να αλλάξει η ονομασία των υπόλοιπων, με αποτέλεσμα αυτήν την έλλειψη αντιστοιχίας. .
Λαογραφικά, η λαϊκή ονομασία που ξεχωρίζει είναι « Τρυγητής» λόγω της συγκομιδής των σταφυλιών. . .
Πηγές:
Πώς να βγείτε από το καλοκαίρι σας ανώδυνα III, Χλόη Κουτσουμπέλη
ΛΚΝ
ΛΝΕΓ
Βικιπαίδεια/ Σεπτέμβρης . . #lexis #exis #eholexeis #greek #greeklanguage #etymology #words #wordoftheday #wordporn #graphicdesign #graphics #colors #colorful #lifo #parallaxi #tfcmagazine #september #fall #yellow

A post shared by Λ έ ξ ι ς (@e.x.i.s) on

Διαβάστε ακόμη: 10 συχνές λέξεις που γράφουμε λάθος! Η σωστή ορθογραφία τους: