Καθώς πλησιάζουμε στα τέλη Απριλίου, είναι μια εξαιρετική στιγμή για να βουτήξουμε σε μερικά μαγευτικά βιβλία που θα μας δώσουν τροφή για σκέψη. Εδώ είναι τέσσερα βιβλία, από τις εκδόσεις Πατάκη, που σίγουρα θα κάνουν ακριβώς αυτό:

Εργαζόμενο αγόρι 

Μια ανατρεπτική ματιά για την πατριαρχία από την Λένα Διβάνη. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν ο κόσμος ανάποδα; Πώς θα ζούσαμε αν αντί για την πατριαρχία μάς άλλαζε τα φώτα η μητριαρχία; Πώς θα ένιωθαν οι άντρες αν οι γυναίκες είχαν την εξουσία αφήνοντάς τους να παλεύουν με τα οικιακά, τα παιδιά και τα μπότοξ;
Σ’ έναν τέτοιο κόσμο, ο Χάρης, ένα όμορφο δεκαοχτάχρονο αγόρι από την Κρήτη, το σκάει νύχτα από το χωριό του γιατί δε θέλει να παντρευτεί την πλούσια σαραντάρα βουλευτίνα που του προξένευε η μάνα του. Το δικό του όνειρο είναι να γίνει ένα ανεξάρτητο, εργαζόμενο αγόρι στην Αθήνα. Θα μπορέσει να επιβιώσει όμως στη μεγαλούπολη όπου τα ωραία, νεαρά αρσενικά είναι απλώς αντικείμενα πόθου; Πώς θα αποκρούσει τις σεξουαλικές επιθέσεις της αδίστακτης διευθύντριάς του; Πώς θα ξεμπλέξει από τις επαγγελματικές ίντριγκες, τις προδοσίες και τα βρόμικα κόλπα του κόσμου των γυναικών;
Το “Εργαζόμενο αγόρι” είναι μια κωμωδία γεμάτη δράματα. Τι άλλο μπορεί να είναι, αφού επιχειρεί να ξεσκεπάσει όλα τα ξεπερασμένα αλλά αθάνατα στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων, αυτά που φυλακίζουν άντρες και γυναίκες ακόμα και στον 21ο αιώνα;

Από μένα αυτά…

Ένα βιβλίο δοσμένο από την Γλύκατζη – Ahrweiler Ελένη, τον Προβατά Μάκη και την Βασιλοπούλου Έφη για να μας ταξιδέψει στα χρόνια, τις εμπειρίες και τις απόψεις της πρώτης μέσα από απρόβλεπτες συζητήσεις με τον Μάκη Προβατά και την Έφη Βασιλοπούλου. Μιλά, μεταξύ άλλων, για τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, για τους γονείς της, την Κατοχή και την Αντίσταση, για τη ζωή της στη Γαλλία, για τη μητρότητα και τον ρόλο της ως γιαγιάς. Συζητά για την «ελληνική συνέχεια», την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, για τη νεότερη ελληνική ιστορία που «πελοποννησιάζει» αλλά και για τις «ανιστόρητες ανοησίες» του Ταγίπ Ερντογάν, για την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καταθέτει τις απόψεις της για το κατά πόσον βελτιώνει η εκπαίδευση τον άνθρωπο, για τους νέους την εποχή του διαδικτύου και τον σχολικό εκφοβισμό, το τι είναι όντως αυτονόητο στη ζωή· για την έννοια της μνήμης, της λήθης και της αλήθειας· για τον έρωτα και τον ευτυχισμένο γάμο, την προδοσία και την απώλεια· για το εφικτό ή όχι της αυτογνωσίας και τον γρίφο που λέγεται «ψυχή»· για την ανθρωπιά ως μέγιστη αρετή και την τέχνη ως ζωντανό οργανισμό, για τους ποιητές που θαυμάζει. Η έκδοση συμπληρώνεται από παράρτημα με 14 δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά της.

Η νεαρή νύφη

Το βιβλίο του Alessandro Baricco είναι ένα μυθιστόρημα που αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, η οποία αναφέρεται ως «η νεαρή νύφη» σε όλο το βιβλίο. Η ιστορία διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα και διαδραματίζεται σε ένα μικρό ιταλικό χωριό όπου η νεαρή νύφη ζει με τους γονείς της. Η νεαρή νύφη απεικονίζεται ως μια αθώα και αφελής νεαρή γυναίκα που αναγκάζεται σε έναν κανονισμένο γάμο με έναν πλούσιο ηλικιωμένο άνδρα, τον οποίο δεν έχει γνωρίσει ποτέ πριν. Ο γάμος κανονίζεται από τον πατέρα της, ο οποίος θέλει να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Παρά την αρχική της απροθυμία, η νεαρή νύφη τελικά αποδέχεται την πρόταση και παντρεύεται τον μεγαλύτερο άντρα. Ωστόσο, ο γάμος της δεν είναι ευτυχισμένος, καθώς ο σύζυγός της είναι απόμακρος και μη στοργικός μαζί της. Επιπλέον, επισκιάζεται διαρκώς από την πρώτη σύζυγο του συζύγου της, η οποία πλέον έχει πεθάνει αλλά εξακολουθεί να έχει ισχυρή παρουσία στο νοικοκυριό. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, η νεαρή νύφη αρχίζει να αναπτύσσει συναισθήματα για έναν νεαρό από το χωριό, τον οποίο είχε γνωρίσει πριν τον γάμο της. Οι δυο τους ξεκινούν μια μυστική σχέση, η οποία τελικά οδηγεί σε τραγικές συνέπειες. Το μυθιστόρημα διερευνά θέματα αγάπης, γάμου, κοινωνικές προσδοκίες και τις συνέπειες της αντίθεσης σε αυτές τις προσδοκίες. Είναι μια συγκλονιστική και όμορφα γραμμένη ιστορία που αποτυπώνει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων και σχέσεων.

Τα εκατό χρόνια της Λέννι και της Μάργκο

Ένα συγκινητικό ταξίδι σε μια δυνατή φιλία και μια βουτιά στο νόημα της ζωής, δοσμένο άψογα από την Cronin Marianne, γιατί μια ανάσα είναι η ζωή. Η Λέννι, στα 17της μόλις χρόνια, έχει συνειδητοποιήσει πόσο γρήγορα κυλά ο χρόνος – ζει στην πτέρυγα για τους ασθενείς με ανίατα νοσήματα με μοναδικό φίλο τον εφημέριο του νοσοκομείου. Διψώντας για εμπειρίες στο μικρό διάστημα που της απομένει να ζήσει η Λέννι γράφεται σ’ ένα μάθημα εικαστικών. Γνωρίζει εκεί την 8εχρονη Μάργκο, που έχει καρδιά επαναστάτριας. Γίνονται αμέσωςφίλες και διαπιστώνουν ότι και οι δύο μαζί έχουν ζήσει 100 χρόνια, τόσο είναι το άθροισμα των ηλικιών τους. Για να γιορτάσουν τον συναρπαστικό αυτόν αιώνα, τα 100 κοινά τους χρόνια, αρχίζουν να ζωγραφίζουν τις εκπληκτικές ιστορίες τους: για τα νιάτα και τα γηρατειά, τον έρωτα και την οικογένεια, για το πώς είναι να δίνεις χαρά και να δέχεσαι καλοσύνη, για το πώς είναι να χάνεις και να βρίσκεις τους ανθρώπους. Όσο βαθαίνει αυτή η τελευταία φιλία για την Μάργκο και τη Λέννι, ένα πράγμα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο: η ζωή θα προχωρά ακόμη και όταν οι δυο τους δε θα είναι πια «εδώ».

Αυτά τα τέσσερα βιβλία είναι βέβαιο ότι θα σας συναρπάσουν με τις δυνατές ιστορίες τους και θα σας αφήσουν πολλά να σκεφτείτε. Είναι ιδανική ευκαιρία μέχρι το τέλος του Απριλίου να γεμίζουμε εικόνες και να ταξιδέψουμε με τον μοναδικό τρόπο που έχουν τα βιβλία να μας μεταφέρουν σε άλλους κόσμους, ή να μας χρωματίζουν διαφορετικά αυτόν τον κόσμο. Καλή ανάγνωση!