Τα αγαπημένα μας μελομακάρονα δεν έχουν και την πιο χαρούμενη ιστορία, καθώς δεν ήταν πάντα το  γλυκό των Χριστουγέννων. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή για να δούμε πώς το πασίγνωστο γιορτινό γλύκισμα έφτασε να γίνει χριστουγεννιάτικο.

Και τα Χριστούγεννα όπως και πολλές άλλες γιορτές έχουν ρίζες από τα αρχαία χρόνια και βασίζονται σε τελετουργίες και έθιμα που σχετίζονται με τον ερχομό στην ζωή. Είναι μια γιορτή κατεξοχήν μαξιμαλιστική καθώς με αυτόν τον τρόπο ζητάμε από τον Θεό να μας προσφέρει με τον ερχομό του άφθονα αγαθά και χαρά για όλη την χρονιά. Γι’ αυτό εθιμοτυπικά στολίζουμε πολύ τα σπίτια μας, έχουμε πολλά παραδοσιακά γλυκά και φαγητά και όλα έχουν μια υπερβολή.

Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Πώς όμως κάτι τόσο μακάβριο έχει συνδεθεί με την χαρά των γιορτών;

Τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακή γιορτή και το γιορτινό τραπέζι ευχόμαστε να είναι πλήρης από όλη την οικογένεια. Δυστυχώς όμως πολλές οικογένειες έχουν χάσει αγαπημένα άτομα τα οποία ακόμα περισσότερο μας λείπουν τέτοιες μέρες. Ένας τρόπος λοιπόν, για να τους μακαρίσουμε και να τους φέρουμε στο τραπέζι μας είναι τα μελομακάρονα.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια τα μελομακάρονα έγιναν ακόμα πιο γλυκά στην παρασκευή τους με περισσότερο μέλι, καθώς προστέθηκαν η κανέλλα και το γαρύφαλλο. Το καρύδι μπήκε στην συνταγή καθώς ήταν ο ξηρός καρπός που είχαν παλιότερα σε αφθονία. Επίσης, έχουν πολύ πορτοκάλι στη συνταγή και είναι λογικό αφού την εποχή των γιορτών τα πορτοκάλια είναι στα φόρτε τους.