Το να γίνεις μητέρα είναι μια «ιερή στιγμή» στη ζωή της κάθε γυναίκας. Αλλά ακόμη και εάν αυτή η στιγμή δεν έρθει ποτέ, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οποιαδήποτε γυναίκα να αισθάνεται άσχημα, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι στη ζωή δεν υπάρχον «πρέπει». Παράλληλα, είναι γνωστό ότι η εγκυμοσύνη είναι μια διαδικασία που στρεσάρει τον οργανισμό κάθε γυναίκας, από τη στιγμή που μητέρα και παιδί «ζουν» σε ένα σώμα. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο George Mason της Virginia, απέδειξε ότι οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά γερνούν 11 χρόνια πιο γρήγορα, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς παιδιά!

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, το μυστικό της γήρανσης βρίσκεται στο DNA μας και στα Τελομερή, τα οποία αποτελούν νουκλεοτιδικά στοιχεία στα άκρα των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από την καταστροφή και την απώλεια της γενετικής πληροφορίας. Κοινώς όσο πιο πολύ αναπαράγονται τα Τελομέρη, τόσο πιο πολύ θωρακίζονται τα κύτταρα μας έναντι της γήρανσης. Οι επιστήμονες που συνέταξαν την εν λόγω έρευνα κατέληξαν στο γεγονός ότι οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά διαθέτουν πιο «κοντά» Τελομερή στα κύτταρα τους, σε σημείο που η διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων τους να είναι ταχύτερη. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές πήραν δείγμα αίματος από σχεδόν 2.000 Αμερικανίδες ηλικίας 20 έως 44, με σκοπό να καταγράψουν τα τελομερή τους, βάζοντας στην εξίσωση μια σειρά από άλλους παράγοντες όπως ήταν για παράδειγμα το κοινωνικό και οικονομικό status τους. Όπως αποδείχθηκε, στις γυναίκες που είχαν αποκτήσει παιδιά τα τελομερή τους ήταν 4.2% κοντύτερα κατά μέσο όρο. Αυτό που προκάλεσε ενδιαφέρον στους επιστήμονες ήταν ότι προηγούμενες έρευνες ήταν εντελώς αντιφατικές σύμφωνα με το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η Anna Pollock, που υπέγραψε τα αποτελέσματα της έρευνας έβαλε και έναν άλλο παράγοντα στη δύσκολη αυτή εξίσωση, τονίζοντας ότι ενδεχομένως η γήρανση να μην οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες, αλλά στους στρεσογόνους παράγοντες που συνοδεύουν το μεγάλωμα των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία. Ανεξαρτήτως επιστημονικών ερευνών κα με παιδιά ή χωρίς, είμαστε όσο αισθανόμαστε και γερνάμε μόνο όταν “θέλουμε” να γεράσουμε!