Δύο φωτογραφήσεις διάσημων κυριών απασχόλησαν τα media, τα social media και το κοινό τον τελευταίο καιρό: H πρώτη ήταν η topless φωτογράφηση της Keira Knightley για το τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Interview και η δεύτερη, η πρόσφατη γυμνή φωτογράφηση της Kim Kardashian για το περιοδικό Paper.

Η Keira Knightley αποκάλυψε στους Times πως ο λόγος που δέχτηκε να απογυμνωθεί από τη μέση και πάνω, μπροστά στο φακό του διάσημου Patrick Demarchelier, ήταν επειδή είχε συμφωνηθεί πως δεν θα γινόταν καμιά επεξεργασία στη φωτογραφία “Το σώμα μου έχει υποστεί παραποίηση τόσες φορές, για τόσους πολλούς λόγους, είτε πρόκειται για φωτογραφίες παπαράτσι ή για αφίσες ταινιών. Αυτή ήταν η φωτογράφηση που είπα ‘ΟΚ, θα ποζάρω topless μόνο αν δεν μεγαλώσετε ή επεξεργαστείτε το στήθος μου. Γιατί επιθυμία μου είναι να επικοινωνηθεί  πως δεν έχει σημασία πως είναι το σώμα σου’ “. Ο Τύπος και το κοινό αμέσως επιβράβευσαν την ηθοποιό για αυτή της τη δήλωση. H Keira Knightley είναι έτσι κι αλλιώς cool, το διάσημο κορίτσι της διπλανής πόρτας , αφού έχει δηλώσει επανειλημμένα πως σιχαίνεται τα ψώνια, πως ζει με 50,000 λίρες το χρόνο και είναι η ίδια που παντρεύτηκε φορώντας ένα λευκό, κοκτέιλ φόρεμα Chanel που υπήρχε ήδη στη ντουλάπα της, το οποίο φόρεσε ξανά και ξανά σε εκδηλώσεις μέχρι τελικά να αποκαλύψει πως κατέστρεψε όταν λέρωσε με κόκκινο κρασί.

H φωτογράφηση της Keira Knightley στο περιοδικό Interview

H φωτογράφηση της Keira Knightley στο περιοδικό Interview

Οι

Οι “ανακυκλώσεις” του νυφικού της ηθοποιού

Τι κοινό μπορεί να έχει λοιπόν η χαμηλών τόνων Βρετανίδα ηθοποιός με την αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων, reality star και social media αστέρα, Kim Kardashian; Η εμφανής απάντηση είναι σαφώς, κανένα. Το lifestyle της Kardashian δεν θυμίζει σε τίποτα τη ζωή της Knightley στο Λονδίνο. Κάθε εμφάνιση της Kardashian (ναι, ακόμα κι αυτή που πετάγεται μέχρι το περίπτερο για τσιγάρα) στοιχίζει τουλάχιστον 10,000 δολάρια και πέρα από το γεγονός πως και οι δύο έχουν φωτογραφηθεί γυμνές, οι σωματότυποι τους δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο: skinny η Knightley, χυμώδης η Kardashian.

Η γυμνή πλευρά της Kim Kardashian στο περιοδικό Paper

Η γυμνή πλευρά της Kim Kardashian στο περιοδικό Paper

Ακόμα και ο σκοπός για τον οποίο έγιναν οι δύο φωτογραφήσεις διαφέρουν: Η ηθοποιός θέλησε να περάσει ένα μήνυμα για τη γυναικεία εικόνα ενώ η reality star θέλησε απλώς “να σπάσει το ίντερνετ” (όπως ήταν ο σαφής τίτλος του περιοδικού) κάτι που κατόρθωσε καθώς μια δημοσίευση που ξεκίνησε από έντυπο μέσο έγινε viral και κατέληξε η δεύτερη πιο δημοφιλής συζήτηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, αν λάβουμε υπόψη τις μετρήσεις που έγιναν για το hashtag #BreakTheInternet.

Είναι φανερό επομένως πως το Paper Magazine ήθελε να αποδείξει τη δύναμη που έχουν ακόμα τα έντυπα μέσα και η Kardashian να προσθέσει μερικά μηδενικά στον ήδη τεράστιο τραπεζικό λογαριασμό της και να γίνει και πάλι “θέμα συζήτησης”, γιατί καλά τα εξώφυλλα στη Vogue αλλά δεν ξεχνά πως χρωστά τη φήμη της στο sex tape και στις καμπύλες της.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα μάλλον δεν χωρά σύγκριση ανάμεσα στις δύο γυναίκες και τις αποκαλυπτικές φωτογραφήσεις τους. Κι όμως η φωτογράφηση της Kardashian χαρακτηρίστηκε από πολλούς φεμινιστική γιατί κατέρριψε τα δεδομένα της βιομηχανίας της μόδας που θέλει να κατακλύζουν τα εξώφυλλα των περιοδικών μοντέλα που φορούν μέγεθος ρούχων 0. Σεξουαλική απελευθέρωση, γυναικεία ενδυνάμωση και θάρρος ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που αναφέρθηκαν στα σχόλια για τις φωτογραφίες στο Paper.kim-k-paper

Σε ένα άρθρο συνάντησα τον χαρακτηρισμό πως η Kim Kardashian είναι το “το αγνοημένο πρόσωπο του σύγχρονου φεμινισμού” και σε ένα άλλο πως η συγκεκριμένη δήλωση είναι παρατραβηγμένη.

Η αλήθεια είναι πως η Kim Kardashian έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές πως είναι διατεθειμένη να “αντικειμενοποιήσει” το σώμα της (και να βγάλει μια περιουσία γι’αυτό), γεγονός που καμία φεμινίστρια δεν θα σεβόταν.

Το ενδιαφέρον στην όλη ιστορία είναι ωστόσο πως ακόμα και όταν οι σκοποί διαφέρουν, “τα μέσα αγιάζονται” έτσι κι αλλιώς και τα στενά όρια των γυναικείων προτύπων εξετάζονται, γίνονται αντικείμενο συζήτησης, προβληματίζουν ξανά και ξανά. Ακόμα κι όταν μια ερμηνεία είναι τόσο ευφάνταστη όσο αυτή της Kim Kardashian ως η νέα “Σιμόν ντε Μποβουάρ”.