Η αλλαγή καριέρας σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής σου, όπως τις σχέσεις, τα οικονομικά ακόμα και την υγεία. Όταν όμως βρίσκεις το κουράγιο να εγκαταλείψεις μια εργασία που δε σε ικανοποιεί και να αναζητήσεις κάτι καλύτερο, τότε το αποτέλεσμα στο μέλλον θα σε ανταμείψει.

Αν πάρεις αυτή την απόφαση γύρω στα 30, αυτό σημαίνει ότι έχεις εργαστεί για 10 περίπου χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και περισσότερα. Αν σχεδιάζεις να βγεις στη σύνταξη περίπου στα 65, αυτό σημαίνει ότι έχεις ακόμα 35 χρόνια δουλειάς μπροστά σου. Οι περισσότεροι στις μέρες μας δεν έχουν αυξημένες υποχρεώσεις στην ηλικία των 30, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την αλλαγή καριέρας σε αυτό το στάδιο της ζωής.

Παρόλα αυτά, είναι μια αλλαγή που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Από τη στιγμή που πήρες την απόφαση, θα χρειαστείς ένα πλάνο για να πορευτείς, που θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

1.Ζύζισε την σημερινή σου κατάσταση

Πριν κάνεις το βήμα για την αλλαγή, σκέψου τη έκανες μέχρι σήμερα σε επαγγελματικό επίπεδο και ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπιζες. Ποια κομμάτια της υπάρχουσας εργασίας σου σου αρέσουν και ποια όχι; Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσεις. Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις από το μηδέν και να καταλήξεις σε μια παρόμοια δουλειά με αντίστοιχα προβλήματα. Σκοπός είναι να μεταπηδήσεις σε κάτι που να σου αρέσει, ιδανικά στη δουλειά των ονείρων σου.

2. Εκμεταλλεύσου γνωστούς και φίλους

Είναι πιθανό ανάμεσα στις κοινωνικές επαφές σου να υπάρχουν άνθρωποι που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα που θες να μεταπηδήσεις. Εκμεταλλεύσου τις γνωριμίες αυτές, προκειμένου να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για την επίτευξη του νέου σου στόχου. Η συζήτηση με άτομα που εργάζονται στον τομέα που σε ενδιαφέρει θα σου ανοίξει τα μάτια, θα σου δείξει τα υπέρ και τα κατά, ενώ ταυτόχρονα θα μάθεις και τον τρόπο με τον οποίο κι εσύ θα μπορούσες να βρεις μια ανάλογη θέση. Ίσως να σε βοηθήσουν να περάσεις από μια συνέντευξη ή να σε συστήσουν σε κάποιον που θα σου δώσει μια επαγγελματική ευκαιρία για την καριέρα σου.

3. Κάνε έρευνα στο διαδίκτυο

Πολλά νέα μονοπάτια καριέρας μπορεί να απαιτούν κάποιο πτυχίο ή ένα μεταπτυχιακό, αναλόγως με τη θέση που στοχεύεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσεις προκαταβολικά. Καλό θα ήταν πρώτα να κάνεις μια έρευνα σχετικά με τα προσόντα που απαιτεί η θέση που κυνηγάς, καθώς πολλές φορές οι ικανότητες και η εμπειρία είναι σημαντικότερα από ένα επίσημο χαρτί.

4. Μάθε κάτι καινούριο

Είναι πιθανό να μην έχεις όλες τις ικανότητες για τη δουλειά των ονείρων σου. Πρέπει όμως σε πρώτη φάση να γνωρίζεις ποιες δεξιότητες απαιτούνται. Υπάρχουν πολλά μαθήματα διαθέσιμα στο διαδίκτυο, που θα μπορούσαν να σου φανούν χρήσιμα, ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας, και εθελοντική πρακτική σε διάφορες εταιρείες που θα ενίσχυε σημαντικά το βιογραφικό σου.

5. Φτιάξε το κατάλληλο βιογραφικό

Προκειμένου να αλλάξεις καριέρα, το βιογραφικό θα πρέπει να συνταχθεί εκ νέου. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πετάξεις στα σκουπίδια όλη σου την προϋπηρεσία, αλλά θα πρέπει να παρουσιάσεις στον εκάστοτε πιθανό εργοδότη ένα βιογραφικό με ικανότητες σχετικές με το αντικείμενο. Μια έρευνα στο διαδίκτυο θα σε βοηθήσει, καθώς θα βρεις υπόδειγμα βιογραφικού πρακτικά για όλες τις θέσεις εργασίας.

6. Μη χάσεις την υπομονή σου

Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο και υπομονή. Στο μεταξύ, να πιστεύεις στις ικανότητές σου και θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις μια καινούρια καριέρα, όπως ακριβώς την ονειρεύεσαι.