Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος για την κατάθλιψη. Πρόκειται ουσιαστικά για μία από τις “μάστιγες” του δυτικού πολιτισμού, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής ταυτίζεται με το άγχος και τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία.

Είναι γνωστό πως τα προβλήματα στην ψυχολογία, που δεν αντιμετωπίζονται, μπορεί να μας φέρουν αντιμέτωπους με θέματα υγείας. Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η κατάθλιψη, ακόμη και σε σχετικά νεαρή ηλικία, μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όπως η άνοια.

Η σύνδεση κατάθλιψης με την άνοια

Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την κατάθλιψη με την άνοια. Οι περισσότερες όμως είχαν αναδείξει τη συσχέτιση αυτή σε προχωρημένη ηλικία. Αντίθετα, η νέα έρευνα είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι ακόμη και η πρώιμη κατάθλιψη σε πολύ μικρότερη ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών μετά από δέκα χρόνια και τελικά σε άνοια στην τρίτη ηλικία.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς και του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Weill του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα της νόσου Αλτσχάιμερ «Journal of Alzheimer’s Disease», μελέτησαν περίπου 15.000 ανθρώπους 20 έως 89 ετών, συσχετίζοντας τα συμπτώματα κατάθλιψης με την πιθανότητα άνοιας.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα σχετικά τεστ έδειξαν ότι μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη είχε το 13% των νέων ενηλίκων (20-49 ετών), το 26% των ατόμων μέσης ηλικίας (50-69) και το 34% των ανθρώπων τρίτης ηλικίας (70-89).

Διαπιστώθηκε ότι στην ομάδα των 6.122 γηραιότερων ατόμων με μέση ηλικία 72 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μια δεκαετία, η πιθανότητα γνωστικής εξασθένησης ήταν κατά μέσο όρο 73% μεγαλύτερη για όσους είχαν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης ήδη από την αρχή της ενήλικης ζωής τους. Ήταν 43% μεγαλύτερη για όσους εμφάνισαν κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης:

Τεστοστερόνη: Πως επηρεάζει τις σεξουαλικές σχέσεις των ανδρών και πως των γυναικών;