Η παραδοσιακή κουλτούρα ενός λαού ή μιας περιοχής διατηρεί τις ιστορικές ρίζες του ζωντανές μέσα από τα τοπικά έθιμα. Ένα από αυτά τα έθιμα είναι η εορτή του Δεκαπενταύγουστου, που είναι η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Σε διάφορες περιοχές, τα έθιμα για τον Δεκαπενταύγουστο παρουσιάζουν ποικίλες διαφορές.

Πάτμος

Ένα από αυτά είναι το έθιμο του “Επιταφίου της Παναγίας” στην Πάτμο. Στο ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, οι μοναχοί κάνουν μια περιφορά γύρω από το επιτάφιο της Παναγίας, καθιστώντας έτσι τις βυζαντινές καταβολές αυτού του έθιμου ιδιαίτερα εμφανείς.

Κεφαλονιά

Άλλο έθιμο που παρατηρείται στην Κεφαλονιά είναι αυτό με τα “φιδάκια της Παναγίας”. Αυτό το μοναδικό και σπάνιο γεγονός λαμβάνει χώρα συγκεκριμένες ημέρες κάθε χρόνο, με εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, πιστούς να συρρέουν για να παρατηρήσουν τα δεκάδες φιδάκια της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση, κάποια μέρα όταν πλησίαζαν πειρατικά πλοία για να λεηλατήσουν το μοναστήρι, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για προστασία. Τότε συνέβη το θαύμα: το μοναστήρι κυκλώθηκε από φίδια που απώθησαν τους πειρατές, σώζοντας το μοναστήρι και τις μοναχές. Από τότε, κάθε χρόνο εμφανίζονται φίδια, ακόμα και μέσα στην εκκλησία, κρέμονται από τις εικόνες, τις καντήλες και τα στασίδια, αλλά αναχωρούν την ημέρα της 15ης Αυγούστου. Η απουσία των φιδιών κάποια χρόνια προμηνύει δυσοίωνα γεγονότα για το νησί, όπως συνέβη το 1940 και το 1953, όταν το νησί πληγώθηκε από σεισμούς.

 

Παλαιόπυργος Πωγωνίου

Στον Παλαιόπυργο Πωγωνίου, το πανηγύρι είναι ιδιαίτερο και μετά το μεσημεριανό φαγητό στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ακολουθούν τα “ντολιά” ή αλλιώς οι εντολές. Ένας από τους κατοίκους του χωριού ορίζεται “ντολής πασάς” και προσφέρει κρασί στους παρευρισκόμενους. Κατόπιν, πρέπει να πιει τρία ποτήρια κρασί, αφιερώνοντας το κάθε ένα σε τρία διαφορετικά άτομα, παρέα με ζωντανή μουσική. Έπειτα, οι υπόλοιποι ακολουθούν τον “ντολή πασάς”, αφιερώνοντας τις ευχές τους σε όποιο πρόσωπο επιθυμούν, συνοδεία με τραγούδια.

Κουφονήσια

Στα Κουφονήσια, η εορτή της Παναγίας γιορτάζεται ξεχωριστά. Στο εκκλησάκι της Παναγίας στο Κάτω Κουφονήσι, τα καΐκια μεταφέρουν δωρεάν τους πιστούς από το Πάνω στο Κάτω Κουφονήσι για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας. Στη συνέχεια, οι πιστοί προσφέρουν διάφορα μεζέδες και γλυκίσματα που έχουν ετοιμάσει, για να απολαύσουν μια χαρούμενη γιορτή με χορό και κρασί.

Σιάτιστα

Επίσης, στη Σιάτιστα, το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έχει ρίζες από την τουρκοκρατία. Την ημέρα της εορτής της Παναγίας, οι καβαλάρηδες σχηματίζουν παρέες με στολισμένα άλογα και κατευθύνονται προς το μοναστήρι του Μικροκάστρου για προσκύνηση. Στη συνέχεια, γυρίζουν στο χωριό για ένα γλέντι με χορό και τραγούδι μέχρι το πρωί.

Όλες αυτές οι περιοχές διατηρούν την παράδοση ζωντανή μέσα από τα έθιμά τους και γιορτάζουν με χαρά και ευχαρίστηση τις παραδόσεις τους.

Διάβασε επίσης:

5 ξένα βίντεο κλιπ γυρισμένα στην Ελλάδα!