Αυτή η συνταγή για σοκολατένιο κέικ χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο και χωρίς καν γάλα μας έρχεται από την Αμερική. Έγινε εξαιρετικά δημοφιλής την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, οπότε και μερικά υλικά ήταν δυσεύρετα. Έτσι, οι νοικοκυρές έφτιαχναν αυτό το νόστιμο κέικ με ό,τι υλικά είχαν διαθέσιμα. Η συνταγή αυτή πέρασε από γενιά και γενιά και φτιάχνεται ακόμη και σήμερα, όταν… έχουμε μέρες να πάμε σουπερμάρκετ! Ακόμη και εάν του λείπουν τα βασικά υλικά, είναι πολύ νόστιμο και ζουμερό. Ας δούμε λοιπόν πως θα το φτιάξετε:

Τι θα χρειαστείτε για το κέικ χωρίς αυγά;

  • 1/2 φλ. σκόνη κακάο
  • 2 φλ. βραστό νερό ή καφές φίλτρου (προαιρετικά αλλά δίνει ακόμη περισσότερη γεύση)
  • 2/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 βανίλιες
  • 2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κτγ μπέικιν πάουντερ
  • 2 κτγ μαγειρική σόδα
  • 1 κτγ αλάτι
  • 2 κτσ ξύδι
  • πραλίνα φουντουκιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση Συνταγής

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Ρίξτε λίγο λάδι σε μία φόρμα για κέικ και απλώστε το.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το κακάο και από πάνω το βραστό νερό (ή τον καφέ). Ανακατέψτε και αφήστε να κάτσει για 2 λεπτά.
  3. Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι, την μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ  και το αλάτι.
  4. Κάντε 3 τρυπούλες στο μείγμα. Προσθέστε στην μία τρυπούλα το λάδι, στην άλλη τη ζάχαρη και τις βανίλιες και στην άλλη το ξύδι.
  5. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  6. Ψήστε στον φούρνο για 25 – 30 λεπτά ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα που θα τρυπήσει το κέικ να βγαίνει καθαρή.
  7. Αφήστε το κέικ να κρυώσει.
  8. Ύστερα, εάν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε με πραλίνα φουντουκιού της επιλογής σας για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση. Εναλλακτικά, το κέικ (χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο, χωρίς γάλα) τρώγεται εξαιρετικά και σκέτο! Καλή απόλαυση!