Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία, όπου κοριοί εντοπίστηκαν σε δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, προκαλώντας ανησυχία και πανικό, ανησυχίες παρόμοιες με αυτές αρχίζουν να εμφανίζονται στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ειδικοί καθησυχάζουν το κοινό, επισημαίνοντας ότι οι κοριοί αποτελούν μακράν γνωστό πρόβλημα. Στον κόσμο των κοριών, υπάρχουν πολλά είδη, αλλά μόνο δύο από αυτά έχουν ιατρική σημασία καθώς μπορούν να επηρεάσουν τον άνθρωπο. Πρόκειται για τον “Cimex lectularius,” γνωστό ως κοινό κοριό ή κοριό του κρεβατιού (bedbug), και τον “Cimex hemipterus,” γνωστό ως κοριός των τροπικών. Το δεύτερο είδος κυρίως βρίσκεται σε περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Οι ενήλικοι κοριοί μπορούν να δαγκώσουν για έως και 10 λεπτά και να καταναλώσουν έως και έξι φορές το βάρος τους σε αίμα. Ο βιολογικός τους κύκλος είναι ατελής, περνάει από τα στάδια του αυγού, της νύμφης και του ακμαίου, και διαρκεί περίπου 5-10 εβδομάδες. Για να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, είναι απαραίτητο να τραφούν με αίμα. Μετά τη γονιμοποίηση, τα θηλυκά κοριοί αναπαράγουν αβγά, συνήθως 6-10 αβγά την εβδομάδα, και συνολικά μπορούν να παράγουν από 50-200 αβγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, η οποία κυμαίνεται από 10-20 εβδομάδες. Σε 4-20 ημέρες, η προνύμφη απελευθερώνεται και εξελίσσεται σταδιακά σε διάστημα 5-8 εβδομάδων σε τέλειο έντομο.

Για να αντιμετωπίσετε την πιθανότητα εμφάνισης κοριών στο σπίτι, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  1. Συντηρήστε απλούς χώρους χωρίς υπερβολικά πολλά αντικείμενα και έπιπλα.
  2. Χρησιμοποιήστε ειδικά καλύμματα για τα στρώματα σας.
  3. Καθαρίστε και σκουπίστε τακτικά τα δωμάτια, τα χαλιά και τα στρώματα χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική σκούπα. Τακτικά πλύνετε και τις κουρτίνες σας.
  4. Καλύψτε χαραμάδες στον τοίχο και γύρω από πρίζες.

Διάβασε επίσης: