Η μοναχική ζωή έχει γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένη στη σύγχρονη εποχή, με πολλούς ανθρώπους να επιλέγουν να ζήσουν ανεξάρτητα ή να καθυστερούν το γάμο και να κάνουν οικογένεια. Ενώ το να ζούμε μόνοι μας μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματά του, όπως μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ιδιωτικότητα, μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες στο να αποκτήσουμε ψυχολογικά θέματα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μοναχική ζωή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας

Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης που συνοδεύει τη ζωή μόνος. Η κοινωνική υποστήριξη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας και η συμβίωση με άλλους μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση σύνδεσης και ανήκειν (φυσικά όχι με την κτητική του έννοια). Τα άτομα που ζουν μόνα μπορεί να αισθάνονται απομονωμένα και μοναχικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα θλίψης και απόγνωσης.

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας είναι το αυξημένο άγχος που μπορεί να προκύψει με τη μοναχική ζωή

Χωρίς κάποιον να μοιραστεί το βάρος των καθημερινών εργασιών και ευθυνών, τα άτομα που ζουν μόνα μπορεί να αισθάνονται καταπονημένα και πιεσμένα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες, το οποίο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία.

Το να ζεις μόνος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συνήθειες ζωής, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης

Χωρίς το κίνητρο και την υποστήριξη άλλων ανθρώπων, τα άτομα μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να δώσουν προτεραιότητα σε υγιεινές συνήθειες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ψυχολογικών προβλημάτων.

Η μοναχική ζωή μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας

Για όσους ήδη παλεύουν με κατάθλιψη, άγχος ή άλλες διαταραχές, η ζωή μόνος μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα λύπης και άγχους. Χωρίς την υποστήριξη και την καθοδήγηση άλλων, τα άτομα μπορεί να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να διατηρήσουν καλή ψυχική υγεία.

Ενώ το να ζούμε μόνοι μπορεί να είναι μια θετική εμπειρία για κάποιους, μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ψυχολογικά προβλήματα. Για τον μετριασμό των κινδύνων, τα άτομα που ζουν μόνα θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις κοινωνικές συνδέσεις, στις υγιεινές συνήθειες και να αναζητούν επαγγελματική βοήθεια εάν πιστεύουν ότι το χρειάζονται.