Ως γονέας, είναι απαραίτητο να δίνετε μεγάλη προσοχή στη συμπεριφορά και τα συναισθήματα του παιδιού σας για να εντοπίσετε πρώιμα σημάδια προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ο εντοπισμός των προβλημάτων ψυχικής υγείας από νωρίς μπορεί να είναι κρίσιμος για να αποκτήσει το παιδί σας τη βοήθεια που χρειάζεται για να διαχειριστεί την κατάστασή του και να ζήσει μια υγιή και χαρούμενη ζωή. Εδώ είναι μερικά ενδεικτικά σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να παλεύει με προβλήματα ψυχικής υγείας:

Αλλαγές στη διάθεση

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να παρουσιάσουν ξαφνικές εναλλαγές της διάθεσης. Μπορεί να γίνουν ευερέθιστα, ανήσυχα, καταθλιπτικά ή θυμωμένα χωρίς προφανή λόγο.

Δυσκολία συγκέντρωσης

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να επικεντρωθεί σε εργασίες που απολάμβανε προηγουμένως, μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος ψυχικής υγείας. Μπορεί να φαίνονται εύκολα ότι αποσπώνται, ξεχνάνε και δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν εργασίες.

Αλλαγές στα πρότυπα διατροφής ή ύπνου

Τα παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στα πρότυπα διατροφής ή ύπνου τους. Μπορεί να κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο, να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν ή να ξυπνούν συχνά τη νύχτα. Μπορεί επίσης να χάσουν την όρεξή τους ή να αρχίσουν να τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο.

Κοινωνική απόσυρση

Εάν το παιδί σας αρχίσει να αποσύρεται από τους φίλους και την οικογένεια, θα μπορούσε να είναι σημάδι ενός προβλήματος ψυχικής υγείας. Μπορεί να αποφεύγουν κοινωνικές εκδηλώσεις ή να σταματήσουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που κάποτε τους άρεσε.

Σωματικά συμπτώματα

Τα παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, στομαχόπονους και κόπωση, τα οποία δεν έχουν εμφανή φυσική αιτία.

Προβλήματα συμπεριφοράς

Τα παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς όπως επιθετικότητα ή ανυπακοή. Μπορεί να εμπλακούν σε επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως κατάχρηση ουσιών ή αυτοτραυματισμό.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια στο παιδί σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να αντιμετωπιστούν και με έγκαιρη παρέμβαση, το παιδί σας μπορεί να μάθει να διαχειρίζεται την κατάστασή του και να ζήσει μια υγιή, ευτυχισμένη ζωή. Μιλήστε με τον παιδίατρο του ή με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για καθοδήγηση σχετικά με το πώς να το βοηθήσετε.