Οι γονείς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, οι οποίες βέβαια αλλάζουν όσο το παιδί μεγαλώνει. Από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την εφηβεία, οφείλουν να το προστατεύουν και να του δίνουν όλα εκείνα τα εφόδια που θα το κάνουν έναν υγιή ενήλικα. Στη σύγχρονη πραγματικότητα όπου η τεχνολογία έχει κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μία ισορροπία μέσα στην οικογένεια, για το καλό όλων των μελών της.

Αυτό φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί πλήρως οι γονείς, οι οποίοι προβληματίζονται ιδιαίτερα για τη σχέση του παιδιού τους με την τεχνολογία. Ποιοι είναι όμως οι πιο κοινοί προβληματισμοί τους; Παρακάτω σας τους παρασιάζουμε και σας δίνουμε λύσεις για την εύκολη αντιμετώπισή τους. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Έκθεση σε οθόνες

Η τεχνολογία αποτελεί πλέον σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας και η έκθεσή μας σε κάθε λογής εικόνας πραγματοποιείται πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Για τους περισσότερους τα τηλέφωνα και τα tablet είναι αναπόσπαστα εργαλεία της δουλειάς τους και περνάνε πολλές ώρες σε αυτά. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι γονείς, οι οποίοι ναι μεν χρειάζεται (και επιθυμούν!) να έρχονται σε επαφή με οθόνες, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αποτελούν και καλό παράδειγμα για τα παιδιά τους, καθώς αυτά τείνουν να μιμούνται συμπεριφορές.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλό να κάνουν μία συμφωνία μαζί τους και να καθορίσουν συγκεκριμένο χρόνο μπροστά στην οθόνη. Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η τιμωρία και η ολική απαγόρευση δε βοηθά, καθώς δίνει παραπάνω αξία στα διάφορα gadgets. Αντιθέτως, οι κανόνες και η τήρησή τους, ναι μεν τα καθιστούν χρήσιμα εργαλεία που βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδιού, αλλά ταυτόχρονα βάζουν ένα μέτρο στην κατάχρησή τους.

Πρόσβαση στο διαδίκτυο

Είναι γεγονός ότι το διαδίκτυο αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών και γνώσεων, αλλά μπορεί να παρουσιάσει και μία σκοτεινή πλευρά. Η είσοδος λοιπόν στην ιντερνετοχώρα χρειάζεται να γίνει σταδιακά και με την διακριτική επιτήρηση του γονέα, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει εξαρχής τους κινδύνους που κρύβονται στο χώρο του διαδικτύου.

Για αυτό λοιπόν χρειάζεται οι γονείς και κηδεμόνες να πάρουν κάποια μέτρα, τα οποία θα διατηρούν τον έλεγχο και τις ισορροπίες. Τα διάφορα φίλτρα για επιβλαβείς ιστοσελίδες, αλλά και η τοποθέτηση του υπολογιστή και του τάμπλετ σε κοινόχρηστο χώρο είναι μερικά από αυτά. Το πιο σημαντικό όμως είναι η επικοινωνία και η ειλικρίνεια. Μόνο τότε το παιδί νιώθει ότι ανήκει σε ένα ασφαλές περιβάλλον και μπορεί να ανοιχτεί μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο.

Κίνδυνοι των social media

Η νούμερο ένα φοβία των περισσότερων γονιών είναι τα κοινωνικά δίκτυα και όλα τα αρνητικά που κουβαλούν. Εκεί τα παιδιά είναι απροστάτευτα και μπορούν να βιώσουν άσχημες εμπειρίες που θα τα τραυματίσουν, όπως είναι το bullying και η παρενόχληση. Αν και αποτελούν σημαντικό φορέα κοινωνικοποίησης, καθώς όλο και περισσότεροι συμμαθητές τους είναι πιθανό να διαθέτουν λογαριασμό σε κάποια πλατφόρμα, ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνεται σχολαστικός έλεγχος και περιορισμός της χρήσης τους.

Οι γονείς λοιπόν χρειάζεται να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με διαφορετικά ερεθίσματα, όπως είναι τα βιβλία, τα κόμικ, ο κινηματογράφος, το θέατρο και φυσικά να περνούν χρόνο μαζί τους παίζοντας. Αν πάλι πρόκειται για εφήβους, αυτοί χρειάζεται να κατανοήσουν όλες τις απειλές που κρύβει το διαδίκτυο και να εισέρχονται σε αυτό με προσοχή και σύνεση.

Απομόνωση & Εθισμός

Φτάνοντας στο τέλος, αφήσαμε έναν πολύ συχνό προβληματισμό που δημιουργεί φόβο και στρες σε αρκετούς γονείς. Η υπερβολική χρήση δημοφιλών τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως είναι η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και οι παιχνιδομηχανές, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη συγκέντρωσης, απομόνωση και πολλές φορές αποκτά τη μορφή εθισμού.

Και σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να βάζουν χρονικούς κανόνες και να παρασύρουν τα παιδιά τους σε δραστηριότητες που θα ωφελήσουν το σώμα και το πνεύμα τους. Οι εκδρομές στη φύση, τα πολιτιστικά δρώμενα και οι επισκέψεις σε φιλικά σπίτια είναι κάποιες από τις μορφές κοινωνικοποίησης που θα επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξή τους.

Συνοψίζοντας, τα θετικά της τεχνολογίας στην καθημερινότητα είναι αναμφισβήτητα, καθώς έχουν βελτιώσει τον τρόπο ζωής. Όταν όμως πρόκειται για παιδιά, η αξιοποίηση αυτής χρειάζεται να γίνεται με μέτρο και προστασία!