Τα φίδια θεωρούνται συχνά ως αντιπαθητικά πλάσματα λόγω της φήμης τους ως επικίνδυνα και δηλητηριώδη. Ωστόσο, παρά την αρνητική τους φήμη, τα φίδια είναι στην πραγματικότητα απίστευτα χρήσιμα ζώα.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα φίδια είναι τόσο χρήσιμα είναι ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο των πληθυσμών των παρασίτων. Πολλά είδη φιδιών,  τρέφονται με τρωκτικά και άλλα μικρά θηλαστικά που μπορούν να βλάψουν τις καλλιέργειες και να μεταδώσουν ασθένειες. Με τον έλεγχο αυτών των πληθυσμών παρασίτων, τα φίδια συμβάλλουν στην προστασία των γεωργικών εκτάσεων και της ανθρώπινης υγείας.

Τα φίδια παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων. Πολλά είδη φιδιών είναι αρπακτικά της κορυφής, που σημαίνει ότι κάθονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών άλλων ζώων. Αυτό βοηθά στην πρόληψη του υπερπληθυσμού και διασφαλίζει ότι οι πόροι κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ όλων των ζώων ενός οικοσυστήματος.

Τα φίδια έχουν επίσης πολλά φαρμακευτικά οφέλη. Το δηλητήριο ορισμένων φιδιών, όπως ο κροταλίας και η κόμπρα, περιέχει ενώσεις που έχει βρεθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ιδιότητες πήξης του αίματος. Αυτές οι ενώσεις μελετώνται ως πιθανές θεραπείες για καταστάσεις όπως καρδιακές προσβολές και θρόμβους.

Παρά τα πολλά οφέλη τους, τα φίδια συχνά σκοτώνονται ή διώκονται λόγω της αρνητικής φήμης τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτά τα ζώα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οικοσυστημάτων και της ανθρώπινης ευημερίας. Κατανοώντας τη σημασία των φιδιών, μπορούμε να μάθουμε να εκτιμούμε και να προστατεύουμε αυτά τα συναρπαστικά πλάσματα.

Επιπλέον, το δέρμα, το κρέας και τα αυγά τους χρησιμοποιούνται επίσης για διάφορους σκοπούς, όπως μόδα, φαγητό και θρησκευτικές τελετουργίες. Επομένως, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι απλώς αντιπαθητικά, αλλά και πολύτιμο μέρος του οικοσυστήματος και της κοινωνίας.

Τα φίδια είναι υπέροχα και δεν είναι “κακιασμένα”. Επίσης, στην Ελλάδα που δεν έχουμε πολλά δηλητηριώδη φίδια, είναι παράλογο να τα αφανίζουμε μόνο και μόνο γιατί είναι ο «κατηραμένος όφις».