Τα κουνούπια, που μας αφήνουν συχνά με φαγούρα, φαίνεται να έχουν μια περίεργη σύνδεση με ορισμένα άτομα. Ενώ όλοι έχουν βιώσει να είναι στόχοι κουνουπιών, υπάρχουν ενδιαφέροντες παράγοντες που επηρεάζουν τις προτιμήσεις τους στο τσίμπημα. Τί τα κάνει όμως να προτιμούν κάποιους περισσότερο και να τους τσιμπάνε περισσότερο;

Ομάδα αίματος: Μια ελκυστική πρόσκληση

Έρευνες δείχνουν ότι τα κουνούπια προτιμούν συγκεκριμένους τύπους αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο τείνουν να είναι πιο επιρρεπή στα τσιμπήματα κουνουπιών σε σύγκριση με τα άτομα με τύπο Α, Β ή ΑΒ. Τα κουνούπια έλκονται από ορισμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν στο αίμα μας, όπως τα αντιγόνα, τα οποία είναι πιο διαδεδομένα σε άτομα με ομάδα αίματος Ο. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ομάδα αίματος μπορεί να συμβάλλει στην πιθανότητα ενός ατόμου να είναι “γλυκοαίματο”.

Το αλκοόλ καλέι τα κουνούπια

Η απόλαυση ενός ή δύο ποτών σε υπαίθριες συγκεντρώσεις μπορεί να σας κάνει πιο ελκυστικό στόχο για τα κουνούπια. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να αυξήσει την ελκυστικότητα ενός ατόμου για τα κουνούπια. Πιστεύεται ότι το αλκοόλ ανεβάζει τη θερμοκρασία του δέρματος και απελευθερώνει αιθανόλη και άλλες ενώσεις μέσω του ιδρώτα, καθιστώντας τα άτομα πιο δελεαστικά για τα κουνούπια.

Η δύναμη της μυρωδιάς

Τα κουνούπια έχουν μια έντονη αίσθηση όσφρησης, η οποία τους επιτρέπει να εντοπίσουν τους ξενιστές τους. Ορισμένες χημικές ενώσεις στη μυρωδιά του σώματός μας, όπως το γαλακτικό οξύ, η αμμωνία και το ουρικό οξύ, δρουν ως ελκυστικά για τα κουνούπια. Επιπλέον, ο μεταβολικός ρυθμός, οι γενετικοί παράγοντες, ακόμη και η παρουσία ορισμένων βακτηρίων στο δέρμα μας επηρεάζουν τη μοναδική οσμή που εκπέμπει κάθε άτομο, καθιστώντας δυνητικά μερικούς ανθρώπους πιο ευάλωτους στα τσιμπήματα κουνουπιών.

Αν και κανείς δεν είναι απολύτως ασφαλής από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι παράγοντες όπως ο τύπος αίματος, η κατανάλωση αλκοόλ και η οσμή του σώματος συμβάλλουν στην ελκυστικότητα ενός ατόμου για αυτά τα έντομα.

Διάβασε επίσης:

Παχυσαρκία: Ποια η διαφορά σε άντρες και γυναίκες σύμφωνα με μελέτη;