Οι ντόπιοι της γραφικής πόλης Mestia στην περιοχή Svaneti, βαθιά στα βουνά του Καυκάσου της Γεωργίας, ταξίδεψαν στο παρελθόν αναβιώνοντας μία αρχαία τοπική παράδοση, χρησιμοποιώντας χειροποίητα ξύλινα πέδιλα Lukvrame.

Το Red Bull Lukvrame είναι ένας αγώνας σκι που έλαβε χώρα στην πόλη Mestia της Γεωργίας αναβιώνοντας τις πρακτικές του παρελθόντος. Έτσι, πολλά χρόνια μετά την τελευταία φορά που κάποιος χρησιμοποίησε τα ξύλινα χειροποίητα πέδιλα του σκι Lukvrame, τον Φεβρουάριο του 2022, αναβίωσε στη πόλη Mestia, το Red Bull Lukvrame, ένας αγώνας σκι ενάντια στον χρόνο, που συνδύασε την παράδοση με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Συνολικά, 28 συμμετέχοντες προσπάθησαν να αναδείξουν τις ικανότητές τους στο σκι όχι όμως φορώντας απλά, συνηθισμένα πέδιλα αλλά παραδοσιακά ξύλινα, χειροποίητα πέδιλα Lukhmeds. Η πίστα στην οποία διαγωνίστηκαν είχε διαμορφωθεί ειδικά για εκείνη την ημέρα στην καρδιά της πόλης Mestia, που περιβάλλεται από αρχαίους πύργους, ορισμένοι εκ των οποίων με θεμέλια που μετρούν πάνω από χιλιετία.

Νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο Lasha Shukvani με χρόνο 21,31 δευτερόλεπτα, ο οποίος είπε: «Η νίκη είναι σημαντική, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η παράδοση αναβιώνει στην περιοχή. Το σκι με Lukhmeds έγινε και πάλι πολύ δημοφιλές μεταξύ των παιδιών στο χωριό μου. Ζητούν από τους γονείς τους να φτιάξουν πέδιλα από ξύλο, γιατί ανυπομονούν να μάθουν σκι με Lukhmeds. Η χαρά που νιώθω από το γεγονός ότι η νεότερη γενιά άρχισε να χρησιμοποιεί αυτά τα ξύλινα πέδιλα ξεπερνά αυτήν της νίκης μου».

Ο Giorgi Jajvani πήρε τη δεύτερη θέση με χρόνο 22,12 δευτερόλεπτα, και ο Davit Pilpani την τρίτη με χρόνο 22,32 δευτερόλεπτα. Το βραβείο της πιο δημιουργικής στολής πήρε ο Davit Parjiani, ο οποίος ντύθηκε Viking.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Red Bull Lukvrame

Η ιδέα για το event Red Bull Lukvrame ήρθε από τον κάτοικο της περιοχής Svaneti, τον Leri Niguriani και τον φίλο του Andro Burduli, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τις παραδόσεις της περιοχής και άλλων ορεινών περιοχών, όπου οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάλυπταν αποστάσεις με τα χειροποίητα ξύλινα παγοπέδιλα, Lukhmeds. Τα πέδιλα αυτά χρησιμοποιούνταν για διάφορους σκοπούς, όπως η μετακίνηση στους χιονισμένους και παγωμένους δρόμους των χωριών, καθώς και για διασκέδαση κάνοντας σκι στις πίστες, στα ψηλά βουνά και τους γύρω λόφους.

Ο συνδημιουργός, Leri Niguriani αποκάλυψε: «Πριν από μερικά χρόνια, ο Andro και εγώ κάναμε σκι με την ομάδα στο χωριό Etseri, όπου είδαμε παιδιά να κάνουν σκι με Lukhmeds. Αυτό μας πήγε πολλά χρόνια πίσω, όταν ήμασταν παιδιά και κάναμε και οι δύο σκι με αυτά τα ξύλινα πέδιλα. Σκεφτήκαμε ότι αυτή η παράδοση μπορεί να μετατραπεί σε ένα διασκεδαστικό event».

Κάτοικος της περιοχής Svaneti, ο Giorgi Tserediani από το χωριό Latali, θυμάται: «Με τα πρώτα χιόνια, όλα τα παιδιά από το χωριό μαζευόντουσαν στον λόφο, έφτιαχναν ένα μονοπάτι και ξεκινούσαν να κάνουν σκι με τα Lukhmeds. Κανείς δεν μας δίδαξε πώς να κάνουμε σκι, όλα είχαν να κάνουν με τις δεξιότητες. Το σκι με Lukhmeds δεν είναι δύσκολο, είναι διασκεδαστικό. Είναι εύκολο να ελέγξεις τα πέδιλα όταν επιταχύνεις. Κάναμε σκι από την αυγή μέχρι το σούρουπο, συναγωνιζόμασταν στην ταχύτητα και στα tricks. Είναι καλό που η παράδοση δεν θα ξεχαστεί».

Πώς φτιάχνονται τα πέδιλα Lukhmed

Ο Giorgi Pilpani, που κατασκευάζει χειροποίητα πέδιλα Lukhmed μας λέει: «Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται φυλλώδη δέντρα όπως η οξιά, η κουκουναριά και ο σφένδαμος. Αυτά εδώ είναι φτιαγμένα από σφένδαμο. Οι λαβές είναι φτιαγμένες από καρυδιά γιατί είναι εύκαμπτες, λυγίζουν εύκολα και δεν σπάνε. Το κάτω μέρος των Lukhmeds καλύπτεται από μεταλλικές πλάκες που έχουν απομείνει από διάφορα εργαλεία».

Τα πέδιλα αυτά φτιάχνονται ειδικά για κάθε αθλητή ώστε να ταιριάζουν στο μέγεθος του ποδιού του. Το ύψος των χειρολαβών πρέπει να φτάνει μέχρι το γόνατο του αθλητή, ώστε να βοηθάει στους ελιγμούς στο χιόνι και τον πάγο.