Όταν το έγκριτο περιοδικό Time με δημοσίευμα του ισχυρίζεται πως υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις που θα κάνει τις χαρούμενες στιγμές σου ακόμα πιο χαρούμενες, που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τη θλίψη, θα αυξήσει την απόδοση τη δουλειά και θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την αναβλητικότητα, σκέφτεσαι να δώσει βάση.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο η νο.1 τελετουργία που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα για να τα πετύχεις όλα αυτά είναι να έχεις μία τελετουργία! Φαίνεται τρελό; Όχι και τόσο…συχνά οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας οδηγούν να μην εκτιμούμε τη στιγμή, να μην έχουμε μια τελετουργία που θα μας κάνει να εκτιμούμε τα απλά πράγματα στη ζωή, γιατί ξεκινώντας από αυτά είμαστε ευτυχισμένοι σε καθημερινή βάση δίχως να χρειάζεται να περιμένουμε τη ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ!

Η τελετουργία χρειάζεται να είναι μια διαδικασία που θα μας ανακουφίζει ενώ η αφοσίωση μας σε αυτή θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τη συγκέντρωση και την αποφασιστικότητα μας, φέρνοντας ωφέλιμα αποτελέσματα στην απόδοση και στον τρόπο που νιώθουμε. Η καθηγήτρια του Harvard και συγγραφέας του βιβλίου “Διάσπαση προσοχής: Γιατί οι αποφάσεις μας χάνονται και πως μπορούμε να μείνουμε πιστοί στο πλάνο”, Francesca Gino, εξέφρασε την άποψη της περί τελετουργιών στο δημοσίευμα του Time καθώς η έρευνα της επικεντρώθηκε στις τελετουργίες δηλώνοντας: ”Αυτό που συμβαίνει με τις τελετουργίες είναι πως μας δεσμεύουν, πριν από την ίδια την εμπειρία της κατανάλωσης. Μας κάνουν λίγο πιο συνειδητοποιημένους. Χάρη σε αυτές καταλήγουμε να απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό ή το ποτό μας, ευχαριστιόμαστε περισσότερο την εμπειρία και μάλιστα έχει αποδειχτεί πως είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε και περισσότερο γι’αυτό που καταναλώσαμε. Οι τελετουργίες είναι ωφέλιμες με την έννοια πως δημιουργούν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και χαράς στη στιγμή της εμπειρίας“.

Κι αν για παράδειγμα μια τελετουργία μπορεί να είναι να κάνεις είναι να ετοιμάζεις το τοστ σου πριν τον καφέ έτσι ώστε να συνδυάσεις τη γεύση του τοστ με τη θερμότητα και τη δυνατή γεύση του  καφέ που θα ακολουθήσει, αντί να αγοράζεις βιαστικά ένα κουλούρι στο δρόμο, οι τελετουργίες δεν περιορίζονται σε εμπειρίες γεύσης αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.  Έτσι, αξίζει να σημειωθεί πως βάσει έρευνας που δημοσιεύθηκε σε περιοδική έκθεση για την Οικογενειακή Ψυχολογία έγινε φανερό πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια με την τελετουργία του οικογενειακού τραπεζιού ή άλλες προγραμματισμένες ρουτίνες, έχουν καλύτερη υγεία, αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο, αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση και έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν εξάρτηση από τσιγάρο, ποτό ή ναρκωτικά, ή να προκύψει εφηβική εγκυμοσύνη όταν μεγαλώσουν.

Εσύ, ποια τελετουργία θα ακολουθήσεις από σήμερα και για κάθε μέρα της ζωής;