Ο Σεπτέμβριος είναι κάτι σαν την προσωπική πρωτοχρονιά για τον καθένα. Κάτι η ανάμνηση των σχολικών χρόνων, κάτι το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στις υποχρεώσεις, τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου βάζουμε στόχους και κάνουμε ξεκαθαρίσματα ψυχολογικά και πρακτικά.

Καθώς μας αποχαιρετά ο Σεπτέμβρης ήρθε η στιγμή να εκτελέσουμε μια τελευταία, πολύ σημαντική αποστολή: να ξεφορτωθούμε τα αντικείμενα που κρατάμε -ο καθένας για τους δικούς του (αψυχολόγητους) λόγους- αλλά στην ουσία αποτελούν μια σαβούρα που δεν έχει λόγο ύπαρξης στο χώρο μας.

Παρακάτω θα βρεις τη λίστα του ξεκαθαρίσματος. Κάποια αντικείμενα είναι πιθανό να δυσκολευτείς να αποχωριστείς λόγω συναισθηματικού δεσίματος αλλά αν δεν έχεις ασχοληθεί μαζί τους για καμιά δεκαετία, μάλλον δεν έχουν και τόση συναισθηματική αξία

 • Τα παλιά περιοδικά. Παραδέξου το, αν μέχρι σήμερα δεν έφτιαξες την σπιτική μαρμελάδα που βρήκες σε εκείνο το περιοδικό του 2010, μάλλον δεν θα το δοκιμάσεις. Εξάλλου, υπάρχουν εκατοντάδες συνταγές για σπιτικές μαρμελάδες online (λέμε τώρα, σε περίπτωση που σου έρθει τελικά η όρεξη).
 • Κάρτες γενεθλίων που δεν είναι πρόσφατες. Εκτός αν δεν έχουν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, όπως η κάρτα της γιαγιάς που έφυγε από τη ζωή, τότε είναι απλώς κάρτες που σου εύχονται “Χρόνια πολλά” και δεν έχει νόημα να τις κρατάς όλες.
 • Όλες οι ζωγραφιές του παιδιού σου. Για εσένα θα είναι πάντα ένας εν δυνάμει Πικάσο, αλλά αν κατά βάθος ξέρεις πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, κράτησε μερικές ζωγραφιές για το αρχείο του, και τις υπόλοιπες μουτζούρες, συγγνώμη, δημιουργίες του, ήθελα να γράψω, μπορείς να τις στείλεις στην ανακύκλωση.
 • Ρούχα που δεν σου κάνουν ή δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναφορέσεις λόγω αλλαγής στυλ. Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να χωρέσουν στα ρούχα που φορούσαν στο γυμνάσιο και ακόμα κι αν μπορούσαν, δεν θα το ήθελαν γιατί έχει αλλάξει η αισθητική τους. Οπότε κάνε ένα καλό στον εαυτό σου και στους συνανθρώπους σου και δώρισε τα ρούχα που δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναφορέσεις.
 • Κούκλες και χνουδωτά παιχνίδια. Κράτα όσα ήταν αγαπημένα σου και τα υπόλοιπα δώρισε τα σε ιδρύματα/χώρους όπου φιλοξενούνται παιδιά.
 • Θεατρικά προγράμματα. Κράτησε μόνο αυτά που ήταν από παραστάσεις που λάτρεψες και τα υπόλοιπα πήγαινε τα στην ανακύκλωση.
 • Παλιές εφημερίδες. Ανακύκλωση, μόνο αυτό θα δηλώσω.
 • Χαρτούρα από παλαιότερη εργασία. Αν δεν είναι μυστικό του κράτους, στειλ’το στην ανακύκλωση.
 • Κάλτσες που έχασαν για πάντα το ταίρι τους. Μέχρι και πίτα στον Άγιο Φανούριο έκανες και ποτέ δεν βρέθηκαν οι χαμένες κάλτσες, συνεπώς ήρθε η στιγμή να ξεφορτωθείς το σόλο -εδώ και καιρό- ταίρι τους.
 • Παλιά καλλυντικά, κρέμες, αντηλιακά. Όπως σε έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενο άρθρο του That’s Life, τα καλλυντικά σου έχουν ημερομηνία λήξης και εκτός από το χώρο που πιάνουν στο ντουλάπι σου, δεν είναι και πολύ ασφαλές να συνεχίσεις να τα χρησιμοποιείς.
 • Το περσινό ημερολόγιο και οι περσινές χριστουγεννιάτικες κάρτες. Μετά τον ερχομό μιας νέας χρονιάς, δεν έχει νόημα να τα κρατάμε για τη επόμενη.
 • Ηλεκτρονικές συσκευές που χάλασαν (και δεν επισκεύασες) ή είναι πολύ παλιές πια. Το θυμάσαι το φορητό cd player; Όχι; Τότε γιατί το κρατάς ακόμα;  Η μοίρα του είναι η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.
 • Βιβλία που διάβασες και δεν σου άρεσαν. Δώρισε τα βιβλία σε φυλακές γιατί ένα βιβλίο κρατά υπέροχη συντροφιά σε έναν κρατούμενο ή σε άλλες οργανώσεις. Πάντως σίγουρα δεν έχουν κανένα λόγο να σκονίζονται στα ράφια της βιβλιοθήκης σου.

Άμα κάνεις το παραπάνω ξεκαθάρισμα, αμέσως θα νιώσεις λιγότερο βάρος και στην ψυχή σου (tested)