Σήμερα, θυμόμαστε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων, ένα τραγικό κεφάλαιο της ιστορίας που εκτυλίχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Γενοκτονία των Ποντίων, γνωστή και ως Γενοκτονία των Ελλήνων, έλαβε χώρα μεταξύ 1914 και 1923, με αποτέλεσμα τον διωγμό και την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα επακόλουθα του, η οθωμανική κυβέρνηση, επηρεασμένη από τις εθνικιστικές ιδεολογίες, ξεκίνησε μια εκστρατεία για την εξάλειψη του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου. Οι ελληνικές κοινότητες υποβλήθηκαν σε αναγκαστικές εκτοπίσεις, καταναγκαστική εργασία, βασανιστήρια και μαζικές δολοφονίες. Οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν αυτή την περίοδο άφησαν βαθιά πληγή στη συλλογική μνήμη του Ποντιακού ελληνικού λαού.

Σήμερα, τιμούμε τα θύματα και τους επιζώντες αυτής της γενοκτονίας. Αποτίουμε φόρο τιμής στην αντοχή και τη δύναμη εκείνων που υπέμειναν αφάνταστα δεινά. Η ανάμνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς χρησιμεύει ως υπενθύμιση της σημασίας της προώθησης της ανεκτικότητας, της κατανόησης και του σεβασμού για όλους τους πολιτισμούς.

Ο Μάιος αποτελεί μήνα μνήμης για τον ελληνισμό της Ανατολής και την Ανατολική Θράκη. Στις 19 Μαΐου 1919, ο τουρκικός εθνικιστής αξιωματικός Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και ξεκίνησε τη συγκρότηση του στρατού για την ανταρσία κατά της οθωμανικής αρχής. Αυτό οδήγησε στη β’ φάση γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη γενοκτονία προκάλεσαν οι εθνικιστές στρατιωτικοί που κατέλαβαν την οθωμανική εξουσία από το 1908 και συνεχίζουν να διοικούν την Τουρκία ως ένα επιθετικό και φανατικό “βαθύ κράτος”. Ο Κεμάλ Ατατούρκ κατέλυσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία και δημιούργησε τη “Δημοκρατία της Τουρκίας”. Η επέτειος της 19ης Μαΐου θεωρείται ότι αφορά μόνο τους Πόντιους, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η γενοκτονία επηρέασε ευρύτερες περιοχές. Οι ποντιακοί φορείς προσπαθούν να αναδείξουν αυτές τις ιστορικές σελίδες.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι η 19η Μαΐου έχει γίνει σύμβολο για την Ελληνική γενοκτονία, γνωστή και ως Μικρασιατική Καταστροφή. Η γενοκτονία αυτή πραγματοποιήθηκε από τον Οθωμανικό Εμπρηστικό Στρατό μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε ως στόχο την εξόντωση και την εκδίωξη των Ελλήνων πληθυσμών που ζούσαν στις εν λόγω περιοχές. Οι επιθέσεις και οι μαζικές σφαγές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και την εκδίωξη ενός μεγάλου αριθμού από τα εδάφη τους.

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και συμπαράστασης για τους Έλληνες που υπέστησαν αυτήν την τραγωδία. Ανά τον κόσμο, Έλληνες και φίλοι της Ελλάδας συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και διαλέξεις που αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα και ευαισθητοποιούν το κοινό για την ιστορική αυτή συμβολή.