Μια κλασική και πάρα πολύ εύκολη συνταγή για την νηστεία. Πεντανίστιμο χταποδάκι ιδανικό για μεζέ για την μπίρα ή το κρασί.

Υλικά:

  • 1 χταπόδι ολόκληρο (1 κιλό περίπου) φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστο
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Παίρνουμε το χταπόδι, καθαρίζουμε το κεφάλι, χωρίζουμε τα πλοκάμια του και το ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό.
  2. Χωρίς να το στραγγίσουμε, το βάζουμε σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το κρασί και το αφήνουμε για μισή ώρα να μαριναριστεί.
  3. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε μέσα το ελαιόλαδο, το χταπόδι, τη δάφνη, το δεντρολίβανο, το πιπέρι και το σκόρδο. Εάν το χταπόδι είναι νωπό δεν ρίχνουμε αλάτι, ενώ αν είναι κατεψυγμένο προσθέτουμε ελάχιστο.
  4. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να εφαρμόζει πολύ καλά και να μην μπαίνει αέρας.
  5. Το ψήνουμε για 50 λεπτά στους 1800 Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεν το ξεσκεπάζουμε.
  6. Μετά το τέλος του χρόνου ψησίματος το ξεσκεπάζουμε και το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με λίγη ρίγανη και ελαιόλαδο.

 Καλή επιτυχία!