Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα της Πρωτοχρονιάς στη χώρα μας είναι το περιβόητο σπάσιμο του ροδιού. Από που πηγάζει όμως αυτή η παράδοση και τι ακριβώς εξυπηρετεί; Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα στοιχεία του πολιτισμού μας που περνούν από γενιά σε γενιά. Όμως η προέλευσή τους αγνοείται από την πλειοψηφία.

Η ρίζα αυτού του εθίμου δεν πρέπει να αναζητηθεί στη σύγχρονη εποχή, αλλά μάλλον στην αρχαιότητα. Οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι το ρόδι συμβολίζει την αφθονία, τη γονιμότητα, την αιωνιότητα, αλλά και την καλή τύχη. Το σπάσιμο του ανήμερα της Πρωτοχρονιάς συναντάται αρχικά στην Πελοπόννησο και τις Σέρρες, στη συνέχεια όμως έγινε δημοφιλές και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με την παράδοση, την 1η μέρα του έτους όλη η οικογένεια, φορώντας τα γιορτινά της ρούχα, επισκεπτόταν την εκκλησία για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Μαζί τους έπαιρναν και ένα ρόδι για να “ευλογηθεί”, το οποίο κρατούσε η “κεφαλή” του σπιτιού (συνήθως ο πατέρας). Μετά τη λειτουργία επέστρεφαν όλοι στο σπίτι. Ο νοικοκύρης έπρεπε να χτυπήσει την πόρτα για να του ανοίξουν, ώστε να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι τη νέα χρονιά. Κατά την είσοδό του σπάει το ρόδι και εύχεται να πλημμυρίσει το σπίτι υγεία, ευτυχία και χαρά στο βαθμό που αναλογεί στις ρώγες του ροδιού.

Διαβάστε επίσης:

Παράξενα έθιμα! Πως καλωσορίζουν το νέο έτος σε άλλες χώρες του πλανήτη | Thats Life. Life as it is!