Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, που γιορτάζεται κάθε 25 Οκτωβρίου, χρησιμεύει ως παγκόσμια υπενθύμιση της σημασίας της ευαισθητοποίησης, της πρόληψης και της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί σημαντική ανησυχία για την υγεία. Είναι από τους πιο διαδεδομένους καρκίνους στη χώρα, με αξιοσημείωτο αριθμό νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το πιο συχνό κακοήθες όγκο στις γυναίκες στον δυτικό κόσμο και αποτελεί τον δεύτερο κύριο λόγο θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι μία στις 8 γυναίκες θα αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού κατά την διάρκεια της ζωής της. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά και εκτιμάται ότι καταγράφονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις ετησίως, με περίπου 2.000 από αυτές να έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο των ασθενών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε 2,5 εργάσιμες ώρες γίνεται μία νέα διάγνωση, ενώ κάθε 6 εργάσιμες ώρες μια γυναίκα χάνει τη ζωή της λόγω του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

  • Το 2018 καταγράφηκαν 7.734 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.
  • Στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος.
  • Στον γενικό πληθυσμό, ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
  • Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον τρίτο σε σειρά λόγο θανάτου από καρκίνο σε όλο τον πληθυσμό.

Η σημασία της πρόληψης

Η πρόληψη είναι κρίσιμης σημασίας, αν και δεν υπάρχει απόλυτη δυνατότητα αποτροπής του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, μια υγιής καθημερινότητα, η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση βελτιώνουν σημαντικά τη γενική μας υγεία. Όπως είναι γνωστό, η πρόληψη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, γι’ αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε τις τακτικές ελέγχους μας, ανάλογα με την ηλικία μας.

  • Οι γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε κλινικές εξετάσεις των μαστών κάθε 3 χρόνια.
  • Οι γυναίκες ηλικίας 35-40 ετών δεν πρέπει να παραλείπουν την πρώτη μαστογραφία.
  • Οι γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία και κλινικές εξετάσεις κάθε χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή από ειδικό χειρουργό μαστού είναι ζωτικής σημασίας.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας σοβαρός υγειονομικός προβληματισμός για τις γυναίκες, και η πρόληψη είναι το βασικό μέσο για την αντιμετώπισή του. Συνεχής παρακολούθηση με κλινικές εξετάσεις και μαστογραφίες ανάλογα με την ηλικία μας είναι απαραίτητη, και η συνεργασία με ειδικό χειρουργό μαστού είναι αναγκαία για την αποτελεσματική διαχείριση αυτής της σοβαρής πάθησης.

Διάβασε επίσης:

Καρκίνος μαστού: 10 quotes για να μη νιώθεις μόνη!