Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα μια σημαντική επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού “Φώφη Γεννηματά”. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα διατίθεται πλέον σε γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, αντί για το προηγούμενο εύρος ηλικιών που κυμαινόταν από τα 50-69 έτη.

Το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” προσφέρει δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες, δωρεάν εξετάσεις από εξειδικευμένο ιατρό και δωρεάν υπερηχογραφήματα.

Προς το παρόν, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) εξετάζει την αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων του προγράμματος, συμμορφούμενη με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα αποσταλούν ειδοποιήσεις μέσω SMS και προς τις νέες δικαιούχους, οι οποίες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-74 ετών.

Σημαντικό να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” έχει ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 300,000 ψηφιακές μαστογραφίες και έχει εντοπίσει ευρήματα σε 15,317 γυναίκες. Αυτές οι γυναίκες, εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, πιθανόν θα καθυστερούσαν σημαντικά στη διενέργεια εξετάσεων, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην αντιμετώπιση των ευρημάτων και την εξέλιξη της υγείας τους.

Το πρόγραμμα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την προώθηση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση χρόνιων νοσημάτων και τον περιορισμό παραγόντων κινδύνου, χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι ενέργειες αυτές, που εντάσσονται στο πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”, αποτελούν μια προσπάθεια της κυβέρνησης να προσεγγίσει τους πολίτες. Αυτό γίνεται με σκοπό να αντιμετωπιστούν δυσκολίες ή φόβοι που μπορεί να αποθαρρύνουν τους πολίτες από τη διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων για τη διατήρηση της υγείας τους.

Δείτε ένα μέρος της συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα

«Χαίρομαι που είστε σήμερα μαζί μας, για να κάνουμε μία συζήτηση για μία δράση στην οποία αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία και αναφέρομαι στο προληπτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού που δώσαμε το όνομα της αείμνηστης της Φώφης Γεννηματά. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη τρέξει στη χώρα μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπου πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας, της δωρεάν μαγνητικής μαστογραφίας την οποία παρέχουμε στις γυναίκες, και έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 15 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα και με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταλαβαίνω τον φόβο τού να πάει κάποια γυναίκα να κάνει μία εξέταση, αλλά να γνωρίζουν και οι γυναίκες ότι όσο νωρίτερα το βρουν κάποιο εύρημα τόσο καλύτερο θα είναι για την πρόγνωσή τους. Από εδώ θέλω να στείλω ένα πολύ σημαντικό μήνυμα πρόληψης το οποίο θέλουμε να μεταφέρουμε», συνέχισε.

«Η πρόληψη με βοήθησε τόσο, ώστε πρόλαβα κάτι πάρα πολύ άσχημο. Ήμουν μόλις 42 χρόνων εκείνη την εποχή, που ψηλάφισα κάτι ενώ έκανα μπάνιο και έτρεξα κατευθείαν να κάνω την εξέταση, με πολύ φόβο στην αρχή και μάλιστα στον Άγιο Σάββα που είναι και δημόσιο νοσοκομείο. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εκεί που κάθεσαι σου έρχεται στο κινητό σου η ειδοποίηση για να πας να κάνεις την εξέταση. Και είναι πολύ ευχάριστο ότι ενώ εσύ έχεις μάθει να φροντίζεις για όλους και για όλα, βλέπεις ότι υπάρχει και κάποιος, που είναι η πολιτεία και σε ξαφνιάζει ευχάριστα όλο αυτό, που φροντίζει πρώτη φορά για σένα», σημείωσε η Ελένη Κολοφωτιά.

«Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά στα μεγάλα μας αντικαρκινικά νοσοκομεία, τα οποία πραγματικά κάνουν μία θαυμάσια δουλειά και κατά τεκμήριο παρέχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία σε πολύ δύσκολα περιστατικά. Θέλω επίσης να σας πω ότι στην Ελλάδα είμαστε εξαιρετικά γενναιόδωροι με τα αντικαρκινικά φάρμακα και τις θεραπείες τις οποίες παρέχουμε, δίνοντας πρόσβαση στους ασθενείς μας στις πιο ακριβές και στις πιο σύγχρονες θεραπείες. Η διαφορά του προγράμματος αυτού είναι ότι δίνεται η δυνατότητα για μία παροχή δημόσιας υγείας σε αυτή να μπορεί να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. «Γι’ αυτό και νομίζω ότι αυτή η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή, πληρώνει το κράτος τελικά και γίνεται υπό τον κρατικό έλεγχο και υπό την κρατική φροντίδα, είναι μια λογική στην οποία εγώ πιστεύω και μπορεί να δουλέψει καλά», συνέχισε.

«Είχα από τη μαμά μου ιστορικό και έχω ξεκινήσει από τα 39 μου ως τα 40 μου, τώρα είμαι 58, προκειμένου και κάνω κάθε χρόνο τον προληπτικό μου έλεγχο ανελλιπώς. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα αυτό που έχει ξεκινήσει τώρα στη χώρα μας είναι ό,τι καλύτερο γιατί δίνει κίνητρο στις γυναίκες. Αρκεί να μην φοβούνται, γιατί οι περισσότερες φοβούνται. Άλλες φοβούνται γιατί έχει λίγο πόνο, άλλες ντρέπονται. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη αρωγή που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να δώσει η πολιτεία στις γυναίκες προκειμένου να πέσει η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού», είπε η Αθανασία Γεωργίου.

«Εμένα είχε και η μάνα μου καρκίνο του μαστού και θυμάμαι τότε το θάρρος με το οποίο μιλούσε για την ασθένεια και το αντιμετώπισε, γιατί είχε πολλά προβλήματα υγείας και ήταν πολύ εξοικειωμένη και ουδέποτε αισθάνθηκε η ίδια ότι υπήρξε θύμα της μοίρας, αυτά τα οποία μπορεί κάποιος να πει όταν του τυχαίνει μια ασθένεια. Πάλεψε και στάθηκε στα πόδια της. Και θυμάμαι όταν μίλησε για πρώτη φορά για τον καρκίνο του μαστού, σε μια εποχή που δεν τολμούσαμε να εκφέρουμε τη λέξη καρκίνος, ήταν “η επάρατος”. Δεν μιλούσαμε καθόλου για το πρόβλημα. Και πόσο δύναμη νομίζω έδωσε σε πολλές γυναίκες τότε να βγουν από αυτό τον εγκλωβισμό του φόβου, να κάνουν την εξέταση και μετά να αναζητήσουν προφανώς και ιατρική βοήθεια. Αλλά είναι πραγματικά αμαρτία να χάνονται ζωές από ασθένειες τις οποίες μπορούμε να τις προλαμβάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην προσωπική της εμπειρία αναφέρθηκε η Μαρία Καραμαλίκη: «Έχω κάνει δύο χειρουργεία. Δυστυχώς τώρα η αδερφή μου έχει μια περιπέτεια. Το θέμα είναι ότι το πρόγραμμα “Δοξιάδη” το έχω σαν δώρο στον εαυτό μου. Μας έχει βοηθήσει. Πήγα στον Άγιο Σάββα, αμέσως βρήκα ραντεβού, δεν είχα πρόβλημα στο ραντεβού. Τώρα με παρακολουθούν στο “Έλενα”, πάλι δεν είχα πρόβλημα ραντεβού. Είναι άμεσα τα ραντεβού και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί το πρόγραμμα “Δοξιάδη” βοηθάει τις γυναίκες πάρα πολύ. Και μπορώ να πω ότι έχω σωθεί. Ειδικά στον Άγιο Σάββα έμεινα έκπληκτη. Και ειδικά στο “Έλενα” υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα για το μαστό».

«Το πιο σημαντικό είναι εμείς οι γυναίκες να απευθυνθούμε στις γυναίκες, γιατί έτσι τελικά χτίζεται και η εμπιστοσύνη και μπορούμε να πείσουμε περισσότερες γυναίκες να κάνουν αυτή τη σωτήρια εξέταση», τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Πηγή: Πρώτο Θέμα