Είμαστε πολλοί!

Ποιοι;

Αυτοί που λατρεύουμε τις σούπες. Που τις μέρες του χειμώνα, θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε αχνιστές σούπες κάθε μέρα (γι’αυτό εξάλλου έχουμε και τόσες συνταγές για σούπες στο That’s Life).

Όσοι εκτός από τις απολαμβάνετε, μπαίνετε και στη διαδικασία να τις μαγειρεύετε, θα έχετε ήδη καταλάβει πως το μυστικό επιτυχίας κρύβεται στη διαδοχική προσθήκη υλικών. Κάποια υλικά, ωστόσο, πρέπει να προστίθενται στη σούπα την τελευταία στιγμή.

Έτσι, εκτός από τα κρουτόν ή τα κομματάκια μπέικον, μάθετε ποια υλικά πρέπει να προσθέτετε πριν το σερβίρισμα έτσι ώστε να ετοιμάσετε την τέλεια σούπα:

Τα φρέσκα μυρωδικά

Με εξαίρεση το θυμάρι και το δεντρολίβανο, τα υπόλοιπα μυρωδικά προσδίδουν φρεσκάδα και ένα ευχάριστο “κριτσάνισμα” στη μάσηση όταν πασπαλίζονται στην επιφάνεια της σούπας.

Τυρί

Τα τυριά περιέχουν λάδι που διασπάται όταν προστίθεται στο καυτό μείγμα της σούπας. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσετε τυρί στη σούπα είναι όταν είναι ακόμα ζεστή (όχι καυτή) και εκτός φωτιάς. Το tip ισχύει είτε όταν θέλετε να ανακατέψετε τυρί στο μείγμα, είτε όταν θέλετε να προσθέσετε νιφάδες τυριού, όπως παρμεζάνας, στην επιφάνεια της σούπας.cheese-soup

Θαλασσινά

Όταν τα θαλασσινά μαγειρεύονται πολλή ώρα αποκτούν μια λαστιχένια ύφη. Έτσι, όταν μια σούπα περιλαμβάνει θαλασσινά, είναι καλό πρώτα να ετοιμάζεται η βάση και μετά να προστίθενται οι γαρίδες, τα όστρακα κ.α.seafood-soup

Καυτή σος

Για τους λάτρεις των καυτερών γεύσεων, όπως το φινίρισμα του ταμπάσκο, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν πως αν ρίξουν μερικές σταγόνες αρκετή ώρα πριν το σερβίρισμα, τότε θα μειωθεί η ένταση.

Πέστο

Τα πέστο και άλλες σος μυρωδικών, είναι καλό να ανακατεύονται στη σούπα τη στιγμή του σερβιρίσματος ή να τοποθετούνται σε ένα ξεχωριστό μπολ δίπλα από τη σούπα έτσι ώστε να προστίθενται δόσεις διαδοχικά. Με αυτό τον τρόπο το πέστο διατηρεί τη φρεσκάδα και το χρώμα του.potato-pesto-soup

Ξύδι

Ένα υλικό που ταιριάζει καλύτερα στις φακές ή τη μπιζελόσουπα. Είναι σημαντικό να προστίθενται μερικές σταγόνες τη στιγμή του σερβιρίσματος (δώστε έμφαση στο “μερικές”).

Γιαούρτι, Sour Cream και Crème Fraîche

Τα γαλακτοκομικά υλικά προσδίδουν μια κρεμώδη οξύτητα στις αχνιστές σούπες αλλά μπορούν να ξινίσουν παραπάνω από το επιθυμητό αν προστεθούν στη σούπα όσο ακόμα μαγειρεύεται. Συνεπώς, αφήστε αυτή την προσθήκη για λίγο πριν το σερβίρισμα.sour-cream-soup

Αυγά

Είναι μάλλον ένα tip που δεν ήξεραν οι περισσότεροι όταν έκαναν για πρώτη φορά σούπα αυγολέμονο: Δεν προσθέτουμε ποτέ μείγμα με αυγά στην καυτή σούπα γιατί θα “κόψει”, τα αυγά θα αποκτήσουν λαστιχένια υφή μέχρι και δυσάρεστη γεύση. Ειδικά, για το αυγολέμονο προσθέτουμε σταδιακά ζουμί από τη σούπα στο μείγμα με τα αυγά και μόλις το αυγολέμονο πάρει τη θερμοκρασία του ζουμιού το προσθέτουμε στη σούπα που είναι ζεστή, όχι καυτή.

Λεμόνι κι άλλα ξινά εσπεριδοειδή

Ομοίως με τα γαλακτοκομικά και τα καυτερά, ο χυμός του λεμονιού χάνει την ένταση του όταν προστεθεί νωρίς στη σούπα, οπότε προσθέστε το πριν το σερβίρισμα για να δημιουργήσετε απόλυτη ισορροπία γεύσεων.