Είναι σημαντικό να διατηρείτε ανοιχτή και υγιή επικοινωνία με το παιδί σας και δεν υπάρχει απαραίτητα μια συγκεκριμένη ερώτηση που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε ευαίσθητοι και προσεκτικοί στις αλληλεπιδράσεις σας μαζί τους. Η αποφυγή επεμβατικών ή υπερβολικά προσωπικών ερωτήσεων είναι γενικά ένας καλός εμπειρικός κανόνας. Ερωτήσεις που εισβάλλουν στην ιδιωτικότητά τους, τους κάνουν να νιώθουν άβολα ή τους βάζουν επί τόπου να εμποδίσουν την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που πρέπει να είστε προσεκτικοί:

«Γιατί δεν μπορείς να είσαι περισσότερο σαν … [κάποιος άλλος];»

«Είσαι σίγουρος ότι δεν λες ψέματα;»

«Γιατί δεν έχεις περισσότερους φίλους;»

«Ποιο είναι το βάρος/μέγεθος σου;»

«Έκανες κάτι λάθος;»

πότε μιλάει το παιδί

Αντίθετα, βάλτε στόχο να κάνετε ανοιχτές και υποστηρικτικές ερωτήσεις που ενθαρρύνουν τη συζήτηση και επιτρέπουν στο παιδί σας να εκφραστεί. Για παράδειγμα:

«Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα;»

«Υπάρχει κάτι για το οποίο θα θέλες να μιλήσεις ή να μοιραστείς;»

«Ποιες είναι οι σκέψεις σου για … [ένα σχετικό θέμα];»

«Πώς μπορώ να σε υποστηρίξω;»

«Πες μου για τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σου».

Αυτές οι ερωτήσεις βοηθούν στη δημιουργία μιας πιο θετικής και χτισίματος εμπιστοσύνης στη σχέση γονέα-παιδιού. Είναι σημαντικό να τα ακούτε πραγματικά και να παρέχετε στο παιδί σας έναν ασφαλή χώρο για να μοιραστεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του χωρίς να τα κρίνετε.

Διάβασε επίσης:

Σχολικός εκφοβισμός: Τα 13 βήματα για να στηρίξω το παιδί μου!