Πολλές μητέρες προβληματίζονται πολύ όταν πρόκειται να επιλέξουν νονά ή νονές για το παιδί τους. Εκτός του γεγονότος ότι συνήθως υπάρχουν «προτάσεις» από φίλες ή φίλους που θα θέλουν να βαφτίσουν το παιδί, πάντα η επιλογή των νονών σε βάζει σε σκέψεις.

Από θρησκευτικής άποψης ο ρόλος της νονάς είναι πολύ σημαντικός αφού ονομάζεται «πνευματική μητέρα» και επιλέγει αυτόν τον ρόλο γνωρίζοντας ότι για οτιδήποτε και αν συμβεί στο παιδί θα είναι παρούσα, να αντικαταστήσει ακόμα και την μητέρα του εάν εκείνη δεν θα μπορεί να είναι στο πλάι του.

Ωστόσο, πέρα από την θρησκευτική εκδοχή για την σημαντικότητα του νονού στην ζωή του παιδιού, όλοι μας λίγο πολύ έχουμε νιώσει ότι με τους νονούς μας έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση. Εκ πρώτης όψεως αποδίδουμε αυτήν την αγάπη στον νονό επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα δώρα, αλλά ίσως τελικά να είναι πιο βαθιά η σύνδεση.

Πόσα παιδιά είχαν την ατυχία να χάσουν κάθε επαφή με τους νονούς τους εξαιτίας της διάλυσης της σχέσης των γονέων μαζί τους, και παρόλα αυτά μεγαλώνοντας η έλλειψη δεν σταμάτησε να υπάρχει. Συνήθως οι νονοί προέρχονται από το στενό φιλικό ή και οικογενειακό κύκλο των γονέων κι έτσι τα παιδιά έχουν συχνή επαφή με μαζί τους με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν με την ύπαρξή τους.

Η παρουσία του νονού στη ζωή του παιδιού μπορεί να συντελέσει στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, αφού είναι μια σχέση πολύ σημαντική για το παιδί αλλά και για τον ίδιο τον νονό ο οποίος καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλούς ρόλους, ξεκινώντας από τον καλύτερο φίλο του παιδιού έως να φτάσει να «αντικαταστήσει» ακόμα και τον γονιό του.

Για να μπορέσει όμως να γίνει αυτό, χρειάζεται πολύ δουλειά τόσο από τον ίδιο τον νονό όσο και από τους γονείς. Αρχίζοντας από την «σωστή» επιλογή νονού έως και την καθημερινή επαφή μαζί του δίνοντας κυρίως έμφαση στην παρουσία του και λιγότερο στα δώρα που φέρνει. Η νονά θέλουμε να κάνει αυτό ακριβώς που έκανε και η νονά της Σταχτοπούτας, την φρόντισε όταν ο πατέρας της ήταν μακριά.