Κοιτάζεις ένα μωρό να κοιμάται στο καρότσι του κι αναρωτιέσαι πως τα καταφέρνει; Διαβάζεις το παραμύθι «Η ωραία κοιμωμένη» μήπως ανακαλύψεις κάποιο κρυπτογραφημένο μυστικό; Κι όμως, περίπου ο μισός πληθυσμός της γης παραπονιέται πως δεν κοιμάται καλά. Πριν ψάξεις στοιχεία πως μας ψεκάζουν μαζικά με αντι-υπνωτικό, μήπως να αναρωτηθείς αν φταίει κάποια από τις παρακάτω συνήθειες/καταστάσεις για τον άστατο ύπνο σου;

  • Τρως μεγάλα ή βαριά γεύματα λίγη ώρα πριν κοιμηθείς: Το σωστό είναι να τρώμε τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο και το ιδανικό είναι να τρώμε ένα ελαφρύ γεύμα που να συνδυάζει πρωτεΐνη με υδατάνθρακα και να αποφεύγουμε τα πολύ πικάντικα, καυτερά, βαριά και λιπαρά φαγητά.
  • Δεν έχεις σταθερές ώρες ύπνου: Το ιδανικό είναι να διατηρούμε το ίδιο πρόγραμμα ύπνου καθημερινά (ίδια ώρα που ξυπνάμε το πρωί, ίδια ώρα που κοιμόμαστε το βράδυ). Σε περίπτωση που ξενυχτήσεις λίγο παραπάνω ένα βράδυ, καλό είναι να παρατείνεις κατά μία ώρα το πολύ, τον ύπνο σου το επόμενο πρωί.
  • Μήπως φταίει το ταίρι σου που δεν κοιμάσαι καλά; Η αλήθεια είναι πως αν ο/η σύντροφός σου κάνει 100 στροφές όταν κοιμάται, δεν σε βοηθάει να κοιμηθείς καλά. Σπίτια όμως δεν κλείνουμε! Δοκίμασε να βάλεις λίγη βαλεριάνα στο αφέψημα του πριν πέσει για ύπνο 🙂
  • Έχεις νεογέννητο μωρό στο σπίτι: Οι λιγοστές ώρες ύπνου είναι μέσα στο πρόγραμμα όταν αποκτάς παιδί. Ο κανόνας είναι ένας: Κοιμάσαι, όταν κοιμάται το μωρό.
  • Κοιμάσαι λίγο τις καθημερινές και πιστεύεις πως θα αναπληρώσεις ύπνο το Σαββατοκύριακο: Δυστυχώς πρόκειται για μικρή αναπλήρωση. Ααα, μήπως γι’ αυτό αισθανόσουν κουρασμένος από την Τρίτη;
  • Έκανες τη γυμναστική σου (μπράβο) και μετά από λίγες ώρες έπεσες για ύπνο. Το σωστό είναι μεταξύ άσκησης και ύπνου να μεσολαβούν τουλάχιστον 5 ώρες.
  • Κοιμάσαι με την τηλεόραση ανοιχτή: Αν και πολλοί νομίζουν πως η τηλεόραση θα τους βοηθήσει να κοιμηθούν, εντούτοις συμβαίνει το αντίθετο, καθώς και ο θόρυβος μπορεί να σε ξυπνήσει μέσα στη νύχτα και το φως να σε ενοχλεί και να σε κάνει να κοιμηθείς ελαφριά.

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης, αύξησης βάρους και συντονισμού. Μακροπρόθεσμα συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας.

Αν πάλι δεν κοιμάσαι επειδή είσαι ερωτευμένος/η, απλώς απόλαυσε το!

Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού κι όχι επιστημονικού χαρακτήρα.