Στην αναζήτηση ενός καλού ύπνου, το “sleepy girl mocktail” του TikTok έχει κερδίσει δημοτικότητα, υποσχόμενο έναν ξεκούραστο ύπνο. Αυτό το παρασκεύασμα, που περιλαμβάνει σκόνη μαγνησίου αναμεμειγμένο με χυμό τάρτας κερασιού, πρεβιοτική σόδα και σπόρους ροδιού, έχει τραβήξει την προσοχή όσων αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν καλύτερα.

Το mocktail, που διαδόθηκε από τη δημιουργό του TikTok, Gracie Norton, ισχυρίζεται ότι είναι αποτελεσματικό κατά την φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου, αντιμετωπίζοντας προσωπικές δυσκολίες ύπνου. Ωστόσο, οι ειδικοί εκφράζουν μια δυσπιστία για την αποτελεσματικότητά του.

Χυμός τάρτας κερασιού

Ο διαιτολόγος Kim Yawitz προτείνει ότι η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τον χυμό τάρτας κερασιού στερείται ουσιαστικών στοιχείων λόγω περιορισμένων δοκιμών μεγάλης κλίμακας σε ανθρώπους. Αν και αναγνωρίζεται για τα αντιοξειδωτικά και τα πιθανά αντιφλεγμονώδη οφέλη, η επίδρασή του στον ύπνο παραμένει ασαφής.

Από την άλλη πλευρά, το μαγνήσιο, ένα ζωτικό μέταλλο για τη μετάδοση των νεύρων και την υγεία των μυών, έχει περισσότερο επιστημονικό βάρος. Μελέτες δείχνουν τον ρόλο του στην προώθηση της χαλάρωσης και στη μείωση του στρες, συμβάλλοντας στη βελτίωση του ύπνου. Η ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως καρδιακή προσβολή ή διαβήτη, καθιστώντας το μια πολύτιμη διατροφική προσθήκη.

Λειτουργεί ώς placebo φάρμακο;

Παρά την έλλειψη συγκεκριμένης επιστημονικής υποστήριξης για το «sleepy girl mocktail», ο Δρ Pieter Cohen από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αναγνωρίζει τη δύναμη του placebo φαρμάκου. Η πίστη στις ιδιότητες του παρασκευάσματος που προκαλούν ύπνο, ακόμα κι αν δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, μπορεί να συμβάλει ως placebo φαρμάκου. Όπως σημειώνει το Harvard Health, τα placebo φάρμακα μπορεί να έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα υπό τις κατάλληλες συνθήκες, δίνοντας έμφαση στην επίδραση της πίστης στο αποτελέσμα.

Ενώ το «sleepy girl mocktail» μπορεί να στερείται ισχυρής επιστημονικής υποστήριξης, η δημοτικότητά του υπογραμμίζει την ευρεία αναζήτηση αποτελεσματικών βοηθημάτων ύπνου. Το πρόβλημα της αϋπνίας φαίνεται να είναι  σημαντικό και μάλλον θα πρέπει να μας απασχολήσει ίσως περισσότερο και πιο ουσιαστικά.

Διάβασε επίσης:

Ύπνος: 7 συνήθειες που σε εμποδίζουν να κοιμηθείς καλά