Καθώς πλησιάζει το διασημότερο καρναβάλι του κόσμου αφιερώσαμε λίγο χώρο για να σας παρουσιάσουμε τον διασημότερο προορισμό διακοπών γι αυτήν την περίοδο του χρόνου. Το Ρίο Ντε Τζανέιρο (Ο ποταμός του Ιανουαρίου) δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες στους δρόμους του για να θαυμάσουν ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια του κόσμου. Είναι μια περίοδος που όλοι χορεύουν στους δρόμους με πάθος στους ρυθμούς της σάμπα και οι εορτασμοί κρατάνε εβδομάδες.

Η περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το  Ρίο Ντε Τζανέιρο ανακαλύφθηκε από τους Πορτογάλους τον Ιανουάριο του 1502 όπου και οφείλει το όνομα της. Το 1565 ήταν η χρονιά που οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες ίδρυσαν την πόλη του Ρίο Ντε Τζανέιρο, 65 χρόνια μετά την “ανακάλυψη” του. Το πρώτο καρναβάλι του Ρίο έλαβε χώρα το 1723 με πολλά στοιχεία από τους Σαρακοστιανούς Εορτασμούς των Πορτογάλων αναμειγμένα με τα στοιχεία των εορτών των Ιθαγενών. Το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό, γεμάτο χορό, χρώμα και έντονη διάθεση. Έκτοτε κάθε χρόνο το Ρίο διοργανώνει το μεγαλύτερο καρναβάλι του κόσμου όπου περισσότερες από 200 σχολές χορού λαμβάνουν μέρος.

Από το 1984 και μετά δεν μπορείς να λάβεις μέρος στο καρναβάλι αν δεν ανήκεις σε κάποια σχολή χορού οι οποίες με την σειρά τους διαλέγουν μια θεματολογία και ντύνονται ανάλογα. Η κορύφωση των εορτασμών γίνεται στο Σαμποδρόμιο το οποίο είναι ένας δρόμος που σχεδιάστηκε ειδικά για να φιλοξενήσει το Καρναβάλι του Ρίο. Οι περισσότεροι χορευτές των σχολών προέρχονται από φτωχές γειτονιές του Ρίο και ετοιμάζονται γι αυτή την ημέρα όλο το χρόνο. Το βασικό στοιχείο του Καρναβαλιού είναι ο χορός, η σάμπα, και τα φανταχτερά χρώματα, γι αυτό το λόγο τα κοστούμια έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο ύφασμα έτσι ώστε να προβληθούν τα καλοσχηματισμένα κορμιά από τον χορό και οι χορευτικές ικανότητες των χορευτών.

Πέρσι το Ρίο φιλοξένησε ένα εκατομμύριο τουρίστες που άφησαν περίπου 720 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της πόλης. Και φέτος οι διάσημοι χορευτές της σάμπα θα δώσουν το παρόν από τις 5 έως τις 9 Φεβρουαρίου στο Σαμποδρόμιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Είναι ένα υπερθέαμα που αξίζει να δει κανείς από κοντά και να παρασυρθεί από τους ρυθμούς της σάμπα.