Το κοτόπουλο Florentine είναι ένα πιάτο που μοιάζει με την ποιότητα του εστιατορίου, αλλά είναι εκπληκτικά απλό να το φτιάξετε στο σπίτι και έτοιμο σε 30 λεπτά. Με τρυφερές κοτολέτες κοτόπουλου φωλιασμένες σε κρεμώδη σάλτσα σπανακιού, αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί μόνο ένα τηγάνι και είναι πρακτικά ένα πλήρες γεύμα από μόνη της. Σερβίρετε με ζεστά ζυμαρικά, ρύζι ή ψωμί κρούστας για να απορροφήσετε τη σάλτσα.

Συστατικά

  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher, μοιρασμένο, συν περισσότερο για γεύση
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χωρισμένο, συν περισσότερο για γεύση
  • 4 κοτολέτες κοτόπουλου 
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
  • 2 μεσαία σαλότα, ψιλοκομμένα
  • 8 μανιτάρια κρέμινι, κομμένα σε φέτες (περίπου 3 φλιτζάνια)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλιτζανιού άσπρο ξηρό κρασί
  • 1/2 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
  • φρέσκο baby σπανάκι

Μέθοδος

  1. Σε ένα ρηχό μπολ, προσθέστε το αλεύρι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/8 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ή ένα κουτάλι. Στρώνουμε μια κοτολέτα κοτόπουλο πάνω από το αλεύρι. Πασπαλίστε από πάνω λίγο από το μείγμα του αλευριού και πιέστε με τα χέρια σας να στραγγιστεί. Αναποδογυρίστε το κοτόπουλο για να καλυφθεί ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές, πασπαλίζοντας με αλεύρι τυχόν γυμνά σημεία και ανακινώντας την περίσσεια. Το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες κοτολέτες. Πετάξτε το αλεύρι που περίσσεψε.
  2. Τοποθετήστε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Γείρετε το τηγάνι για να αλείψει ομοιόμορφα με λάδι. Το λάδι πρέπει να γυαλίζει, αλλά να μην καπνίζει. Προσθέστε τις κοτολέτες κοτόπουλου σε μια στρώση. Τα αφήνουμε να ψηθούν, χωρίς να κουνηθούν, μέχρι να ροδίσουν οι πάτοι, για 3 με 5 λεπτά. Χρησιμοποιήστε λαβίδες για να αναποδογυρίσετε τις κοτολέτες και να μαγειρέψετε η άλλη πλευρά είναι ελαφρώς ροδισμένη και το κοτόπουλο έχει ψηθεί για 2 έως 4 λεπτά. Εάν το τηγάνι σας δεν είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να ψήσετε το κοτόπουλο σε 2 παρτίδες. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα καθαρό πιάτο και τεντώστε το με αλουμινόχαρτο. Την αφήνετε στην άκρη όσο φτιάχνετε τη σάλτσα, η οποία θα γίνει στο ίδιο τηγάνι.

  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέστε τα ασκαλώνια και σοτάρετε μέχρι να αρχίσουν να γίνονται διάφανα, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε τα μανιτάρια και το σκόρδο και αλατοπιπερώστε το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/8 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, 2 με 3 λεπτά.

  4. Προσθέστε το λευκό κρασί και ξύστε τον πάτο του τηγανιού με μια ξύλινη κουτάλα, χαλαρώνοντας τυχόν ροδισμένα κομμάτια. Αφήνουμε το κρασί να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε μέχρι να εξαφανιστεί η μυρωδιά του αλκοόλ, περίπου 1 λεπτό. Ανακατεύουμε την παχύρρευστη κρέμα. Το αφήνετε να σιγοβράσει απαλά. Προσθέστε το σπανάκι σε 2 ή 3 δόσεις, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να μαραθούν όλα τα φύλλα και να ενσωματωθούν στη σάλτσα. Ανακατεύουμε την παρμεζάνα μέχρι να λιώσει τελείως.

  5. Βυθίζουμε τις κοτολέτες κοτόπουλου στη σάλτσα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 με 3 λεπτά για να ξαναζεσταθεί. Δοκιμάστε τη σάλτσα και προσαρμόστε το καρύκευμα με περισσότερο αλάτι και μαύρο πιπέρι, αν χρειάζεται. Σερβίρισμα! Τα υπολείμματα διατηρούνται καλά αφού έχουν μια υγρή σάλτσα. Το βάζετε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και 3 ημέρες και το ξαναζεσταίνετε στην εστία ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέστε μια βουτιά παχύρρευστη κρέμα εάν αισθάνεστε στεγνή. Δεν συνιστώ να καταψύξετε αυτό το πιάτο, καθώς η υφή της σάλτσας γίνεται μαλακή. Οι σάλτσες κρέμας έχουν την τάση να χαλάνε όταν καταψύχονται, αποψύχονται και ξαναζεσταίνονται.