Εντάξει είναι ίσως η πιο άβολη στιγμή και για σένα αλλά και για το παιδί σου. Τί να κάνουμε όμως που η εφηβεία τα έχει αυτά; Αρχικά ψυχραιμία και μετά συζητηση. Ήρθε η στιγμή να μιλήσετε ανοιχτά για το σεξ και να χτίσετε ακόμα περισσότερο μια σχέση εμπιστοσύνης. Είναι απαραίτητο να προσεγγίσεις αυτήν την κατάσταση με ευαισθησία, κατανόηση και ανοιχτή επικοινωνία για να βοηθήσεις την συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σου.

Μη φωνάξεις

Η αρχική σου αντίδραση πρέπει να είναι ψύχραιμη. Συναισθήματα όπως το σοκ ή ο θυμός μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγική επικοινωνία, που κατά βάθος θέλεις.

Περίμενε την κατάλληλη στιγμή

Βρες την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε, διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα, χωρίς περισπασμούς. Αυτή η συζήτηση θα έπρεπε ιδανικά να είναι ένας διάλογος, όχι μια διάλεξη.

Σεβάσου τον χώρο τους

Μην εισβάλεις στον προσωπικό του χώρο ή μην ψαχουλεύεις τα πράγματά του. Η εμπιστοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης γονέα-παιδιού.

Τόνισε την ασφάλεια

Συζήτησε τη σημασία του ασφαλούς σεξ, της αντισύλληψης και τους κινδύνους από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ). Δώσε πρόσβαση σε μέτρα ατισύλληψης ή πληροφορίες σχετικά με την σεξουαλική υγεία.

Άκου ενεργά

Δώσε του την ευκαιρία να εκφραστεί χωρίς να νιώθει ντροπή ή ενοχές. Κάνε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και κατανόησε τα συναισθήματά του. Μην ξεχνάς…κι εσυ τα ίδια έκανες!

Μην το κρίνεις

Θυμήσου ότι οι επιλογές του παιδιού σου είναι μέρος του ταξιδιού του προς την ενηλικίωση. Αντί να κρίνεις, πρόσφερε καθοδήγηση και υποστήριξη.

Προώθησε τις υγιείς σχέσεις

Μίλησέ του για τη συγκατάθεση, τα όρια και τις συναισθηματικές πτυχές του έρωτα. Ενθάρρυνέ το να διατηρήσει σχέσεις σεβασμού και συναίνεσης.

Γίνε πρότυπο

Μοιράσου τις δικές σου αξίες και εμπειρίες σεβόμενη την αυτονομία του. Μίλησε για δικές σου εμπειρίες τόσο σχετικά με το σεξ όσο και γενικά με το φλερτ, τις σχέσεις κτλ.  (φυσικά χωρίς ανατριχιαστικές λεπτομέρειες).

Ζήτησε επαγγελματική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο

Εάν έχεις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια ή την ευημερία του, συμβουλέψου έναν θεραπευτή ή σύμβουλο που ειδικεύεται σε θέματα εφηβικής ηλικίας.

Κράτα μια ανοιχτή επικοινωνία

Θύμησε στο παιδί σου ότι είσαι δίπλα του, ανεξάρτητα από τις επιλογές του. Συνέχισε τον διάλογο και δώσε την υποστήριξή σου καθώς διανύει την εφηβεία.

Τελικά, το να “πιάσεις στα πράσα” το παιδί σου και να μάθεις έτσι ότι είναι σεξουαλικά ενεργό είναι μια προκλητική αλλά κρίσιμη στιγμή στην ανάπτυξή του και η τέλεια ευκαιρία για ουσιαστική καθοδήγηση. Μη σου πω… θα συγκινηθείς που το βλαστάρι σου μεγαλώνει!

Διάβασε επίσης:

Μου έχει εμπιστοσύνη το παιδι μου; Ένας απλός οδηγός!