Τα light προϊόντα λανσάρουν στους πάγκους των σούπερ μάρκετ και διατίθενται για τους ανθρώπους που είτε θέλουν απλά να προσέξουν την διατροφή τους ή θέλουν να χάσουν κιλά. Αρκετοί διατροφολόγοι τα προτείνουν χωρίς να γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από αυτά. Ένας σωστός διαιτολόγος/διατροφολόγος θα σου συστήσει να αποφύγεις τα light προϊόντα γιατί έχει κάνει μια μικρή έρευνα πιο πριν.

Συνήθως τα light προϊόντα έχουν υψηλότερες περιεκτικότητες σε αλάτι από τα συμβατικά προϊόντα καθώς το αλάτι είναι βελτιωτικό γεύσης και συντηρητικό για αρκετά τρόφιμα όπως το τυρί και τα αλλαντικά. Στα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά χρειάζεται κάτι για να δώσει την γεύση που λείπει από το προϊόν, αυτό έχει ως επακόλουθο και την χρήση άλλων βελτιωτικών πέρα του αλατιού όπως είναι η ζάχαρη, το αλεύρι, τα πυκνωτικά και άλλα που μπορεί να εκτοξεύσουν το θερμιδικό τους υπόβαθρο. Αυτό σημαίνει λιγότερα λιπαρά αλλά περισσότερες θερμίδες. Τα βελτιωτικά γεύσης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν μπορεί να είναι και υποκατάστατα πολλές φορές επικίνδυνα για την υγεία, όπως είναι η ασπαρτάμη σε πολλά αναψυκτικά που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση σε βάθος χρόνου και να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο.

Επίσης μια ακόμα μεγάλη απάτη με τα light προϊόντα είναι πως πολλές φορές περιέχουν πολύ περισσότερα λιπαρά απ’ όσα υπόσχονται. Ειδικά στην Ελλάδα όπου οι έλεγχοι στις βιομηχανίες τροφίμων είναι αρκετά πιο ελαστικοί απ’ ότι στο εξωτερικό, πολλά light προϊόντα μπορεί να έχουν έως και 50% παραπάνω λιπαρά απ’ όσα αναγράφονται στην ετικέτα τους. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να ελέγξει κάποιος παρά μόνο αν κάνει μια τυχαία δειγματοληψία 10 δειγμάτων από το ίδιο προϊόν, κάτι χρονοβόρο και κοστοβόρο για τον απλό πολίτη. Έτσι αν κάποιος θέλει να υπολογίζει καθημερινά την περιεκτικότητα της διατροφής του σε λιπαρά δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος με ένα light προϊόν.

Αν κάποιος θέλει να προσέξει την διατροφή του, οι διαιτολόγοι και οι ειδικοί προτείνουν να επιλέξει κανονικά προϊόντα σε μικρότερη ποσότητα και όχι light. Επίσης αν κάποιος θέλει να φάει κάτι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μια ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων. Για παράδειγμα η φέτα ως τυρί έχει αρκετά λιπαρά ωστόσο αν κάποιος δεν μπορεί να βγάλει το τυρί από την ζωή του μπορεί να δοκιμάσει κατσικίσιο τυρί ή ακόμα και ανθότυρο. Τέλος μπορεί κανείς να επιλέξει προϊόντα με “καλά” λιπαρά όπως είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται σε τροφές όπως το λάδι και το ψάρι.