Ο φούρνος μικροκυμάτων ανακαλύφθηκε κατά λάθος στη δεκαετία του 40′ και σήμερα αποτελεί μια από τις πιο χρήσιμες συσκευές της κουζίνας. Ενώ μας δίνει λύσεις και μπορούμε να ζεστάνουμε γεύματα σε ένα λεπτό, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δεν πρέπει να τον χρησιμοποιούμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επιβίωση του εαυτού μας αλλά και της κουζίνας μας. Δες στη συνέχεια 7 τροφές που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων.

-Βραστό αυγό

Το ενδεχόμενο έκρηξης αντιμετωπίζουν όσοι δοκιμάσουν να ζεστάνουν βραστό αυγό στον φούρνο μικροκυμάτων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αμερική. Οι ερευνητές εξέτασαν το φαινόμενο, μετά την αγωγή που κατέθεσε ένας άνδρας εναντίον εστιατορίου. Ο άνδρας ισχυρίστηκε ότι το κατάστημα του σέρβιρε βραστό αυτό ζεσταμένο σε φούρνο μικροκυμάτων. Όταν επιχείρησε να το φάει εξερράγη και του προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα και βλάβη στην ακοή. Η έρευνα έδειξε ότι μόνο το 30% των βραστών αυγών “επιβίωσαν” στο φούρνο μικροκυμάτων. Εξερράγησαν στη συνέχεια όταν κόπηκαν με μαχαίρι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Κατά την έκρηξη, ο ήχος που καταγράφηκε ήταν 86-133 ντεσιμπέλ, δυνατός αλλά σύντομος, που είναι απίθανο να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον άνθρωπο.

-Ωμό καρότο

Παρά το γεγονός ότι τα μαγειρεμένα καρότα μπορούν να ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων, δε συστήνεται να τοποθετούνται ωμά με τη φλούδα μέσα στη συσκευή. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αν δεν έχουν πλυθεί καλά και έχουν ίχνη χώματος, μπορεί να δημιουργήσουν σπίθες με επικίνδυνα αποτελέσματα.

-Επεξεργασμένο κρέας

Καλύτερα θα είναι να ζεσταθούν τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, στο γκριλ και όχι στο φούρνο μικροκυμάτων. Δε συστήνεται για λόγους υγείας. Τα μικροκύματα όταν συνδυάζονται με λουκάνικα ανεβάζουν τη χοληστερίνη.

-Νερό

Μπορεί να σου φαίνεται τελείως ακίνδυνο να ζεστάνεις νερό στο φούρνο μικροκυμάτων. Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι πολλά περιστατικά πυρκαγιάς στο εξωτερικό συνδέονται με αυτή την απλή συνήθεια, ιδιαίτερα όταν μπλέκονται παιδιά στη μέση που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

-Καυτερή πιπεριά

Η καυτερή πιπεριά μπορεί να πυροδοτήσει έκρηξη καθώς εμπεριέχει εύφλεκτα συστατικά. Στην αρχή βγάζει καπνό, με αμφίβολες συνέπειες στη συνέχεια.

-Ωμό κοτόπουλο

Το πρόβλημα εδώ είναι η σαλμονέλα. Γι’ αυτό μη βάζεις ωμό κοτόπουλο το φούρνο μικροκυμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ωμά κρέατα. Προτίμησε το συμβατικό μαγείρεμα.

-Ντομάτα και σάλτσες

Όπως τα βραστά αυγά, οι ντομάτες και οι σάλτσες μπορούν να εκραγούν, αν τις αφήσεις λίγο παραπάνω. Για να μην καθαρίζεις 3 μέρες τις κόκκινες στάμπες που θα εκτοξευτούν παντού, βάλε τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι και ζέστανέ τη με ασφαλή τρόπο.