Από μικρή ηλικία, σου έχουν μάθει να καθαρίζεις το κερί απ’τα αυτιά σου με την μπατονέτα. Ήξερες όμως ότι αυτό είναι τελείως λάθος και στην πραγματικότητα όχι μόνο το καθαρίζει σωστά, αλλά δημιουργεί και βλάβες στο τύμπανο; Κι όμως.

Οι γιατροί προειδοποιούν και συμβουλεύουν να μη χρησιμοποιούμε κανένα είδος μπατονέτας. Το γιατί, το εξηγούν οι παρακάτω 4 λόγοι:

1. Αιμορραγία. Ο πιο γνωστός λόγος για να αποφύγεις την χρήση της μπατονέτας. Αν καταλάθος την πιέσεις πολύ έντονα στο αυτί, φλερτάρεις με την αιμορραγία στο τύμπανο και ακολούθως με βλάβες σε αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει ένα ποσοστό ακοής με αυτόν τον τρόπο.

2. Το κερί μπαίνει πιο βαθιά. Υποτίθεται ότι η μπατονέρα καθαρίζει το αυτί και απομακρυνεί το κερί από αυτό. Στην πραγματικότητα όμως, το οδηγεί πιο βαθιά. Η διαδικασία που κάνει το αυτί από μόνο του, είναι να δημιουργεί το κερί και το νέο κάθε φορά να σπρώχνει το παλιό. Αυτό εμποδίζεται να γίνει σωστά με την μπατονέτα.

3. Κίνδυνος για λοίμωξη. Το αυτί είναι ευαίσθητο στα βακτήρια και τις λοιμώξεις, και κάθε φορά που μπαίνει η μπατονέτα σε αυτό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.

4. Ρήξη μεμβράνης. Η μεμβράνη μπορεί να σπάσει αν η μπατονέτα μπαίνει πολύ βαθιά στο αυτί ή αν την χρησιμοποιείς συχνά. Οι γιατροί ξεκαθαρίζουν ότι αν πάρεις κερί με αυτή, τότε την έχεις πάει πολύ βαθιά άρα κίνδυνοι για όλα τα παραπάνω.