Αυτή η ακαταμάχητη αλατισμένη τάρτα σοκολάτας με καραμέλα είναι ιδανική για τους λάτρης της σοκολάτας και φυσικά και εκείνους της καραμέλας. Είναι ιδανικό επιδόρπιο για ένα υπέροχο γεύμα.

Υλικά

Για την σοκολάτα

  • 180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 50 γρ κακάο σε σκόνη
  • 140 γρ vegan βούτυρο, παγωμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1-2 κουταλιές της σούπας παγωμένο φυτικό γάλα

Για την καραμέλα

  • 200 γρ ζάχαρη άχνη
  • 120 g κρέμα καρύδας
  • 80 γρ vegan βούτυρο
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τη Γέμιση γκανάζ

  • 350 γρ μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 250 γρ κρέμα καρύδας
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Για την κρούστα: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη κακάο και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ

Κόβουμε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και προσθέτουμε τα ξηρά υίκά χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ μέχρι να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια βουτύρου. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας κρύο φυτικό γάλα αν η ζύμη είναι στεγνή και τοποθετούμε τη ζύμη σε έναν δίσκο. Τυλίγουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Σε ένα τσέρκι αλείφουμε στη βάση λίγο βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε μια λαδόκολλα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο πριν την απλώσουμε. Ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι να αποκτήσει πλάτος 3 χιλιοστών και στη συνέχεια την τοποθετούμε μέσα στη φόρμα σπρώχνοντας απαλά τα πλαινά.

Κόβουμε ότι περισσεύει και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά το τσέρκι.

Στη συνέχεια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε την κρούστα από την κατάψυξη και απλώνουμε από πάνω μια λαδόκολλα και στη συνέχεια βάζουμε στη μέση λίγα ρεβίθια ώστε να μη φουσκώσει και να βαρύνει. Ψήνουμε για 25 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα ρεβίθια και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και παράλληλα ετοιμάζουμε την καραμέλα.

Για την αλατισμένη καραμέλα

Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μόλις η ζάχαρη αρχίσει να καραμελώνει με μια σπάτουλα σιλικόνης μετακινούμε τη ζάχαρη μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχει λιώσει πλήρως. Μόλις διαλυθεί τελείως προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε την καρύδα στον φούρνο μικροκυμάτων και σβήνουμε από τη φωτιά την καραμέλα προσθέτοντας σιγά σιγά λίγη καρύδα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια. Περιχύνουμε με την καραμέλα την κρούστα που φτιάξαμε.

Για τη γκανάζ σοκολάτας

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα. Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα την καρύδα και μόλις ζεσταθεί περιχύνουμε τη ζεστή σοκολάτα, περιμένουμε ένα λεπτό και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

Ρίχνουμε τη γκανάζ πάνω από την κρούστα και την καραμέλα και γαρνίρουμε με ότι εμείς θέλουμε